Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Moet ik stoppen met lithium vanwege mijn nierfunctie?

Vraag

Dag,

Ik heb een vraag over mijn nieren. Mijn CKD-EPI eGFR is 50, en mijn creatinine is 108. Ik ben ongeveer twee jaar geleden bij een nefroloog geweest. Ik heb geen psychiater, voor mijn medicatie ga ik naar de huisarts.

Stel dat ik moet stoppen, dan wil ik dat onder begeleiding doen van een psychiater. Eigenlijk wil ik helemaal niet stoppen met lithium, maar ik maak mij wel zorgen over mijn nieren.

Hartelijke groet,

A.

Antwoord

Beste A.,

Dat is een goede vraag, maar laat ik voorop stellen dat ik geen echt persoonlijk advies kan geven zonder je zelf onderzocht te hebben.

Maar onder dat voorbehoud heb ik de volgende overwegingen.

Of je met deze nierfunctiewaarden met lithium moet stoppen is maar helemaal de vraag. Het hangt ervan af in welk tempo de nierfunctie is afgenomen. Als dat al langere tijd heel langzaam gaat is het wel van belang om dit drie of vier keer per jaar te laten controleren, en de lithiumdosis zo laag mogelijk te houden (maar het moet wel blijven werken, dus niet te laag), maar is er nu niet een noodzaak om het acuut af te bouwen.

Misschien moet de huisarts opnieuw een consult bij de nefroloog vragen om het beloop te volgen en een advies te geven.

Ook speelt een rol wat lithium voor je stemming doet, hoe erg de klachten zijn geweest en of lithium dat duidelijk heeft verbeterd, en of er een ander medicijn zou zijn dat dan even kansrijk is. Soms vergt dat een nauwkeurige reconstructie van klachtengeschiedenis en de effecten van behandeling.

Ik behandel ook mensen met vergelijkbare nierfunctiewaarden, we houden het dan goed in de gaten en vaak gaat dat heel lang goed. Soms komt er een punt dat je toch besluit af te bouwen, soms niet.

Van belang is dus om het beloop van de nierfunctie goed te volgen. Ik neem aan dat je regelmatig met je huisarts hierover spreekt?

Als je zou besluiten om lithium af te bouwen, is het inderdaad verstandig om dat onder begeleiding van een psychiater te doen. Door het hele land zijn centra met specifieke kennis over lithium en stemmingsstoornissen, kijk eens op de website van het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 3 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

Lithium
Medicatie
nierfunctie

Lees ook