Main content

Vraag

Ik gebruik per dag 15 mg oxazepam, 10 mg in de ochtend en 5 mg in de avond.

Graag wil ik hiervan af.

Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

Antwoord

Beste H.,

Verantwoord afbouwen doe je door de dosis geleidelijk en in kleine stappen te verlagen, waarbij de stappen naar het einde toe steeds kleiner worden. Met de standaarddoseringen voor oxazepam die de apotheek kan leveren, kan je behandelaar je hiermee niet goed helpen. Met taperingstrips voor oxazepam die je behandelaar aan jou kan voorschrijven, kan dat wel.

Als je afbouwt met behulp van taperingstrips dan kun je eenvoudig bijhouden hoe dat voor jou gaat. Je moet daarvoor één keer per dag het zelfmonitoringformulier invullen dat bij iedere taperingstrip geleverd wordt. Dat is niet moeilijk en kost niet veel tijd. Als je dat doet, dan help je zowel jezelf als je behandelaar om het afbouwen zo goed mogelijk te laten verlopen. Omdat je dan, als je tijdens het afbouwen last krijgt van klachten door onttrekking, de afbouwsnelheid kunt verlagen. Of een tijdje op dezelfde dosis kunt blijven tot de klachten weer weg zijn, waarna je weer verder kunt gaan met afbouwen, maar dan langzamer.

Door op deze manier goed samen te werken met je behandelaar, die je dit antwoord kunt laten lezen, geef je jezelf de grootste kans om op een goede manier en hopelijk zonder problemen met je oxazepam te kunnen stoppen.

Ik wens je hierbij veel succes.

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Peter Groot op 19 februari 2021
  • Deel deze pagina: