Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Mijn zorgverzekeraar vergoedt geen taperingstrips, zijn er andere manieren?

Vraag

Beste Peter,

Ik overweeg, in overleg met mijn behandelaars, om mijn medicatie af te bouwen met behulp van taperingstrips. Ik ben er zojuist achtergekomen dat mijn ziektekostenverzekeraar taperingstrips niet vergoedt. Ik kan pas per één januari 2022 weer van verzekeraar wisselen en ik ben momenteel niet in staat om de kosten van die strips (80-100 euro per strip van 28 dagen) zelf te dragen.

Weet jij of er andere wegen zijn waarlangs ik wel vergoeding kan krijgen? Ik begrijp van de Regenboogapotheek dat volgens de rechter de verzekeraar de strips wel moet vergoeden, maar wat kan ik daar in de praktijk mee?

Hartelijk dank alvast en hartelijke groeten,

R.

Antwoord

Beste R.,

Ik begrijp je probleem heel goed, maar kan dit helaas niet voor je oplossen. Wat je, als je ondanks een weigering om de taperingstrips te vergoeden deze toch gaat gebruiken, in ieder geval moet doen is het volgende:

  1. Teken uitdrukkelijk bezwaar aan tegen zo’n weigering, en zorg ervoor dat je alles wat de zorgverzekeraar antwoordt op schrift krijgt. Neem nooit genoegen met mondelinge antwoorden, want die hebben geen enkele (juridische) betekenis. Bewaar je correspondentie met de zorgverzekeraar zorgvuldig.
  2. Raadpleeg de site van de Vereniging Afbouwmedicatie. Daar zijn voorbeeldbrieven te vinden om je bij zo’n bezwaar te helpen. En ook een brief waarmee je ervoor zorgt dat een claim op je zorgverzekeraar, als die niet vergoedt, in stand blijft en niet zal verjaren.
  3. Mocht je stappen tegen een weigering willen ondernemen, bijvoorbeeld door het indienen van een officiële klacht, doe dat dan niet alleen maar vraag advies bij de Vereniging Afbouwmedicatie die je daarbij kan helpen.

Het spijt me dat ik niet meer voor je kan doen. Wat ons betreft zouden zorgverzekeraars deze medicatie moeten vergoeden, als de arts die om goede redenen aan een patiënt voorschrijft. En volgens ons is dat ook wat de rechter heeft bepaald. We zijn hier al jaren mee bezig en verwachten dat dit probleem uiteindelijk ook zal worden opgelost, maar we kunnen helaas niet zeggen wanneer dat gaat gebeuren.

Vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 28 januari 2021

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
taperingstrips

Lees ook