Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Hoe moet ik stoppen met mirtazapine, en heeft u slaaptips?

Vraag

Vier weken geleden kon ik een nacht niet slapen door buikgriep. Door de buikgriep heb ik dan ook een paar nachten niet of nauwelijks kunnen slapen. Na een paar dagen was de buikgriep weg maar kon ik nog altijd niet slapen. Dit werd erger met de dag. Het is precies alsof mijn lichaam vergeten is hoe het moet slapen. Ook denk ik veel te veel na over hoe ik moet slapen. Het is nu zo dat slapen een bewust proces is geworden waardoor het niet lukt.

Na twee weken slecht slapen heb ik van de huisarts mirtazapine gekregen, dat neem ik nu 12 dagen en ik slaap beter. Nu heb ik wel gelezen dat als je stopt, je weer heel slecht gaat slapen.

Ik zou graag willen stoppen met mirtazapine maar weet niet hoe.

Hoe moet ik stoppen met mirtazapine en weet u ook hoe ik van slapen weer een onbewust proces kan maken?

Antwoord

Beste A.,

Dank voor je vraag. Wat jij ervaart, namelijk heel bewust nadenken over hoe je moet slapen, en dat je MOET slapen, hebben heel veel mensen. Als je gaat nadenken over een onbewust proces, wordt dat proces lastiger.

Nu heb je van je huisarts een antidepressivum gekregen om te slapen. Dat is begrijpelijk, maar ook jammer. Een mens heeft namelijk geen pillen nodig om te slapen. Vroeger kon je ook zonder. Aangezien je die mirtazapine nog maar kort slikt, vermoed ik dat je zonder al te veel problemen gewoon kan stoppen. Misschien lig je een paar dagen wakker, maar je slaap herstelt wel.

Maar wat dan? Wat ik mensen aanraad (en ook zelf doe) is meditatie-oefeningen. Instaleer bijvoorbeeld de app ‘VGZ Mindfulness Coach‘ (gratis) en doe de bodyscan terwijl je op je bed ligt. Wordt het slapen echt een enorm probleem voor je, dan kun je je laten verwijzen naar een psycholoog voor cognitieve gedragstherapie insomnie (CGT-i), maar liever niet natuurlijk.
Hoop dat dit je iets verder helpt.

Vriendelijke groet,

Remke

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Remke van Staveren op 18 april 2023

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
slaapproblemen

Lees ook