Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe zorg ik ervoor dat ik strenger voor mezelf word?

Vraag

Hallo,

Ik heb het syndroom van Asperger en Gilles de la Tourette. Ik voel me snel overprikkeld en mijn energie kan ineens op zijn. Ik kan wel genieten van sociale activiteiten, zolang ik me maar tijdig kan afsluiten met een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking.

Toch kies ik er vaak voor om tot vijf uur in de nacht mezelf bezig te houden, wat ten koste gaat van de dingen die ik overdag wil doen. Ook als ik wel goed slaap kost het soms wel drie uur om mezelf ergens toe te zetten. Ik verzin dan allerlei excuses of afleidingen om toch niet te gaan, bijvoorbeeld naar de dagbesteding.

Hoe zorg ik ervoor dat ik ‘strenger’ voor mezelf word of zit er iets complexers achter?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste S.,

Om uitspraken te doen over iemand zijn persoonlijkheid of temperament moet je iemand echt wel een beetje kennen, en daar leent PsychoseNet zich niet voor. Dus geef ik een wat meer algemeen antwoord.

Wat me opvalt in je verhaal zijn twee dingen: je overprikkelbaarheid en de onregelmatigheid van je dag-nachtritme. De overprikkelbaarheid kan best passen bij de autistische kwetsbaarheid die je zegt te hebben. Dat het dan nodig is om je tijdig wat af te zonderen kan ik me goed voorstellen. Dat de stilte van de nacht dan verleidelijk is om juist dan van alles te gaan doen, snap ik ook.

Het probleem is dan wel dat je dag-nachtritme niet meer in lijn is met de natuur en met ons sociale leven. Dat kan bovendien leiden tot slaapgebrek, waardoor je klachten verder toenemen, etc. Het lijkt me dus zinnig om te proberen om een vaste tijd van naar bed gaan en van opstaan te kiezen, en je daaraan te houden. Dat lost natuurlijk niet alles op, maar het belang van een goede slaap wordt vaak onderschat, en speelt bij veel psychische aandoeningen een grote rol.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 16 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook