Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Ik ben suïcidaal maar word niet serieus genomen, wat kan ik nog doen?

Vraag

Ik ben suïcidaal, vraag overal hulp, maar word niet serieus genomen.

Ik weet dat ik snel opgenomen moet worden, anders is het te laat.

Wat kan ik nog doen?

Antwoord

Beste S.,

Een beklemmende situatie, lijkt me, dat je ervan overtuigd bent dat je opgenomen moet worden maar dat dit niet gebeurt.

Je schrijft dat je zeker weet dat opname nodig is, maar het wordt me niet helemaal duidelijk uit je vraag welke reden je hebt. Wel schrijf je dat je niet serieus genomen wordt, en dat het anders te laat is.

Een luisterend oor kun je in ieder geval krijgen bij de volgende hulpverlening:

  • De Luisterlijn: 088 0767 000. Het nummer is dag en nacht bereikbaar voor iedereen die behoefte heeft aan een vertrouwelijk gesprek of luisterend oor.
  • Je kunt ook chatten, meer informatie kun je vinden op de website
    MIND Korrelatie (0900) 1450 (ma t/m vrij 9.00 – 18.00 uur).
  • Stichting 113 zelfmoordpreventie 0800 0113 (dag en nacht bereikbaar). Je kunt ook chatten, meer informatie vind je op de website.
  • Veel landelijke cliënten- en familieorganisaties bieden ook telefonische hulp, advies en/of lotgenotencontact. Op de website van MIND kun je een overzicht vinden.

Ook is er de mogelijkheid bij:

  • de huisartsenpost in jouw woonplaats – deze kan zo nodig doorschakelen naar:
  • de crisisdienst in jouw woonplaats (voor dringende psychiatrische hulp).

In de aanvullende informatie bij je vraag, vertel je dat middelengebruik je parten speelt. Buiten de reguliere, grote GGZ-instellingen, is er een circuit van (particuliere) verslavingszorginstellingen waar vaak de wachtlijst erg kort kan zijn, en een intake soms heel snel plaats kan vinden. Via een zoekmachine als Google, kun je die opzoeken. Klinische opname kan hier soms snel plaatsvinden.

Ik weet niet waar je woont, maar GGZ Wageningen heeft een inloopspreekuur waar je zonder afspraak heen kunt: https://ggzwageningen.nl/contact

Ben je goed ingelicht waarom je verzoek om opname wordt afgewezen? Heb je het hierover gehad met de huidige GGZ-instelling waar je contact had/hebt, je huisarts en eventueel de POH GGZ daar? Dat kan helpen om te verduidelijken waarom, en voel je je mogelijk meer serieus genomen.

In deze tijd zijn er in de reguliere GGZ vaak wachttijden trouwens, maar soms ook zijn er echt belangrijke redenen waarom opname niet de beste oplossing is, ook al begrijp ik heel goed dat je daar behoefte aan hebt en dit als oplossing ziet momenteel.

Als laatste advies wil ik hier de mogelijkheid noemen om contact op te nemen bij een Centrum voor Levensvragen. Hopelijk is er een bij jou in de buurt.

Heel veel succes ermee en hartelijke groet,

Timo

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Timo van Kempen op 19 juli 2021

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
suicidale gedachten

Lees ook