Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Van niet meer willen leven, naar overleven en naar de wil om te leven

Danique blikt terug op herstel. Ze maakte meerdere depressieve episodes mee. Zij schrijft over haar ervaringen en haar wil om te leven.

Danique (25) blikt terug op een periode van herstel. Ze maakte in haar leven meerdere depressieve episodes mee. Zij schrijft over haar ervaringen gedurende een lange periode waarin haar focus sterk is veranderd. Ze heeft de wil om te leven hervonden.

Als je zwaar depressief bent en last hebt van suïcidale gedachtes dan kun je niet meer aan de toekomst denken

Simpelweg omdat er geen toekomst was. Soms was een uur vooruit denken al te veel. Depressie betekende voor mij het verlies van levenslust. De focus lag op dat het moest stoppen, er moest een einde komen aan het ondraaglijke lijden.

Die focus draag je in je eentje met je mee, je zit vast in een donkere tunnel en je wordt steeds meer opgeslokt door het zoeken naar een uitweg

Dit is een eenzaam proces waarbij je het contact met je omgeving kan verliezen. Na meerdere opnames en behandelingen ontstond er uiteindelijk een verschuiving, mijn dagen bestonden uit overleven. Ik ervoer stap voor stap meer regie over het leven. Elke dag maak je bewust de keuze om te leven, de dag staat in het teken van overleven: en dan het liefste de dag zo goed mogelijk doorkomen.

Dit is een zwaar proces, het gevecht in je hoofd is groot en niet zichtbaar. Ook is het lastig voor te stellen voor de omgeving hoe erg jij moet vechten om simpelweg de dag door te komen. Maar ik koos ervoor om te leven: hoe zwaar dat soms ook was, ik ging dit proberen. Verder in mijn herstel merkte ik een verschuiving waarin mijn dagen niet meer alleen in het teken stonden van overleven, ik wou weer écht leven.

Ik ervoer weer de wil om te leven

De wil om beter te worden en de keuze voor herstel. Deze ervaring was soms wat onwennig. Leven is voor veel mensen vanzelfsprekend, met mijn geschiedenis was dit niet zo vanzelfsprekend. Ik ging moeilijke dingen aan in het leven. Mijn focus is in deze zware periode veranderd, waar ik hard voor heb moeten werken. Ik kreeg meer aandacht voor kansen en mogelijkheden én ik kon voorzichtig over de toekomst nadenken. Want opeens was het daar weer: toekomstperspectief.


Danique is 25 jaar en is afgestudeerd Toegepast Psycholoog. Momenteel werkt ze als (gezins)begeleider.

Meer lezen?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *