Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Passen de symptomen van mijn zusje bij een psychose?

Vraag

Beste Dirk,

Mijn zusje van begin 30 heeft een verstandelijke beperking. Twee dagen geleden kwam zij verward terug van haar werk en heeft ze ons verteld dat ze stemmetjes in haar hoofd hoort, duivels en zijn hulpjes (beestjes) ziet en dat zij opdrachten geven aan haar. De opdrachten zijn onder andere een einde maken aan haar leven, mijn zoontje van twee iets aandoen, woorden zoals Allah niet meer gebruiken, geen muziek meer van bruine mensen luisteren…

Ik vraag mij af of deze symptomen passen bij een psychose of dat het iets anders is.

Hoe kunnen wij haar het beste helpen? Wij weten ons geen raad meer en we zijn zeer bezorgd.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Als ik aan mensen die stemmen horen vraag wat zij verstaan onder psychose, krijg ik vaak het antwoord "als ik doe wat de stemmen zeggen". Stemmen horen is dus wat anders dan 'psychose'.

Psychose is lastig te definiëren - de weg kwijt zijn, geen besef van realiteit et cetera. In mijn ogen zijn zowel stemmen horen als psychose een reactie op iets wat is voorgevallen. Psychose moet niet meteen onderdrukt worden met medicatie, maar soms is het wel nodig (om gevaar te voorkomen). Samen onderzoeken wat er is gebeurd. De realiteit van de ander accepteren zonder het over te nemen.

Wat is er gebeurd? (op het werk). Racistische thema's komen naar voren (muziek van bruine mensen; niet meer Allah uitspreken). Hangt samen met angst ergens voor. Mensen met een verstandelijke beperking zijn kwetsbaar maar ook te helpen door samen te gaan onderzoeken wat er is gebeurd en waar dit alles voor zou kunnen staan.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Dirk Corstens op 4 april 2022

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
Stemmen horen

Lees ook