Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Is diagnostiek en behandeling betreffende tardieve dyskinesie nog mogelijk?

Vraag

Beste Wim,

Ik heb een bipolaire stoornis, het syndroom van Gilles de la Tourette en sinds vorig jaar is een functionele neurologische stoornis vastgesteld.

Ik ben het eens met de laatste diagnose, maar weet ook dat die klachten zijn begonnen toen ik Risperdal kreeg en mijn gezichtsveld helemaal veranderde. Daarna kreeg ik rare bewegingen die niet bij Tourette passen.

Nu pas lees ik over tardieve dyskinesie.

Is daar jaren later nog iets over te zeggen of iets aan te doen?

Heeft het zin om nu nog een psychiater te consulteren?

Hartelijk dank.

Antwoord

Beste A.,

Goede vraag. Is de mogelijkheid van tardieve dyskinesie destijds niet overwogen? Tardieve dyskinesie betreft vloeiende onwillekeurige bewegingen, vaak van spieren rond de mond of van de tong. Het kan ook in de ledematen of de romp optreden, bijvoorbeeld vingers die steeds bewegen alsof ze pianospelen.

Gezichtsveldverandering hoort er niet bij, tenzij je door voortdurend oogknipperen of dichtknijpen van de ogen minder goed kunt zien.

Tardieve dyskinesie ontstaat door langdurig gebruik van antipsychotica, komt zeker voor bij gebruik van Risperdal. Het kan blijven bestaan ook nadat je gestopt bent met het medicijn.

Ik kan op basis van je beknopte beschrijving niet beoordelen of jouw klachten tardieve dyskinesie zijn, maar als dat wel zo zou zijn heeft het zin om een psychiater te consulteren. Het is lastig te behandelen, zeker na lange tijd, maar het proberen waard.

Groet,

Wim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Wim Veling op 25 juli 2023

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Medicatie
tardieve dyskinesie

Lees ook