Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat kan ik doen om me thuis oké te voelen?

Vraag

Beste Jim, wat kan ik er aan doen als doelen (zoals maak een schilderij) geen voldoening geven niet verder doorzetten, ik me niet thuis voel en me snel gespannen en verveeld voel thuis.

Mijn thuis is niet mijn thuis sinds de psychoses, kunnen dat trauma’s zijn?

Het is erg vermoeiend en frustrerend en stressvol thuis.

Samen met de psycholoog willen we kijken naar lezen, maar dit is een activiteit die ik eerder ook niet graag deed. Mijn weekbesteding geeft weinig voldoening.

Ik ben radeloos. Waarom is dit gebeurd? Ik ken niemand met hetzelfde probleem en voel me eenzaam en wanhopig.

Antwoord

Hey Q,

Ik zou je toewensen een herstelwerkgroep om samen met anderen te kijken naar wat de zin van het leven kan zijn en wat mogelijke doelen zijn die voldoening kunnen geven.

In welke plaats woon je?

In vele plekken heb je recovery colleges waar je weer langzaam in een modus kan komen van perspectief en verbondenheid met anderen.

In Utrecht bijvoorbeeld Enik Recovery College…

Het kan zijn dat trauma’s spelen maar ook verwerking van de psychosen en wat daaromheen speelde. En angst rond hoe het nu verder moet, welk perspectief er nog gloort voor je….

Dit soort existentiële vragen zijn natuurlijk normaal en goed om onder de aandacht te brengen.

Wel eens van Enik gehoord?

Hoe is de verdere sociale situatie?

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 27 juli 2018

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk

Lees ook