Main content

Vraag

Recent heb ik mijn arm gebroken. Hiervoor kreeg ik tramadol. Vanwege ADHD slik ik ook methylfenidaat.

Een tijdje geleden is mijn relatie verbroken waar ik me erg somber over voelde. Toen ik de tramadol nam in combinatie met mijn Rilatine ging het met mijn gemoedstoestand beduidend beter.

Nu ik bijvoorbeeld gisteren voor de eerste keer geen tramadol voor het slapengaan genomen heb, ben ik vandaag weer een stuk somberder.

Ik vraag me nu af of dit zou kunnen liggen aan de antidepressieve werking van tramadol en of ik baat zou hebben bij een SNRI?

Antwoord

Beste T.,

Bij gebruik van een medicijn als tramadol kan al snel gewenning optreden. Je lichaam raakt daarop ingesteld. Als je dan in één keer stopt of een keer een dosis vergeet in te nemen, dan gaat je lichaam niet meteen weer terug naar de situatie voordat je tramadol ging gebruiken, en dat kan klachten opleveren die we onttrekkingsverschijnselen noemen. Die klachten kunnen zowel fysiek als psychisch zijn. En ze hebben niets te maken met het terugkeren van bijvoorbeeld een depressie, want door het medicijn weer in te nemen verdwijnen die klachten meestal weer snel.

Dat is volgens mij wat er nu bij jou gebeurt: iedere keer als je een dag je tramadol vergeet in te nemen, slaap je slechter en heb je de volgende dag een slechte dag. En omdat je dan weer tramadol inneemt gaat het daarna weer snel beter. Je klachten zijn daarmee goed verklaarbaar en hebben niets te maken met antidepressieve werking van tramadol. Er is daarom geen goede reden om in plaats van tramadol een SNRI te gaan gebruiken, en al helemaal niet om naast je tramadol ook nog een SNRI erbij te gaan gebruiken. Daarmee zou je jezelf alleen maar een hele slechte dienst bewijzen.

Wat je moet proberen te doen is je tramadol, zolang je die echt nodig hebt, iedere dag zo trouw mogelijk innemen. En proberen te accepteren als je een keer slechter slaapt en daarna een slechte dag hebt als je toch een keer je tramadol vergeet, omdat je nu weet waardoor dat komt en wat je daaraan moet doen.

Van de klachten die je krijgt na het vergeten van je tramadol kun je verder iets leren wat voor jou heel belangrijk is. Namelijk dat je, als je met die tramadol kunt en wilt gaan stoppen, dat dan geleidelijk moet doen door de dosis in kleine stapjes te verlagen, waarbij je ervoor zorgt dat die stapjes kleiner worden naarmate de dosis lager wordt. En dus niet in één keer stoppen, omdat je nu weet dat je daarvan klachten zult krijgen die erger zullen worden als je meerdere dagen geen tramadol gebruikt. Dat voorkom je door zo'n geleidelijke afbouw.

Bij zo'n geleidelijke afbouw kan je behandelaar je heel goed helpen door afbouwmedicatie aan jou voor te schrijven. Hoe afbouwen met deze medicatie werkt kun je nalezen in de tips voor afbouw van medicatie.

Ik hoop dat je met dit antwoord verder kunt. Mocht je je tramadol naar aanleiding van dit antwoord willen gaan afbouwen, laat dit antwoord dan aan je behandelaar lezen, want jullie moeten er dan samen voor zorgen dat het afbouwen goed zal gaan.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips, stabilisatiestrips, switchstrips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Peter Groot op 31 januari 2022
  • Deel deze pagina: