Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zal er meer trauma bovenkomen als ik overstap op Abilify?

Vraag

Beste Jim van Os,

Kunt u mij misschien vertellen wat de gevolgen kunnen zijn als ik met Xeplion 150 mg overstap naar Abilify? Ik heb mij laten vertellen dat Abilify veel minder onderdrukt. Ik heb in mijn leven eigenlijk één moment gehad waarbij ik heel veel voelde, maar ik ben toen direct in een psychose beland en opname volgde.

Nou heb ik een heel lang verleden bij de ggz. En echt een hele hoop slechte ervaringen met de ggz. Ik heb er eigenlijk geen vertrouwen meer in om straks bij hun mijn medicatie af te bouwen.

Nu ben ik iets naar beneden gegaan met de medicatie en begin iets meer te voelen. Zal dat betekenen dat als ik overstap op Abilify dat er nog meer waarnemingen en gevoelens komen opzetten? Het probleem is denk ik trauma dat eronder ligt. Traumabehandeling wordt afgeraden omdat ik al alles van me afschrijf. Ze zijn bang dat ik anders weer onstabiel word.

Zal het betekenen dat als ik overgestapt ben op Abilify, dat er nog meer trauma bovenkomt? Ik wil gewoon niet te snel gaan.

Dank voor uw antwoord!

Met vriendelijke groet,

J.

Antwoord

Hey J.,

Dank voor schrijven.

Helaas is zelden goed te voorspellen wat bij individu A de wisseling van medicatie X naar medicatie Y precies gaat doen. Je krijgt aan de ene kant mogelijke effecten van de onttrekking van X en aan de andere kant de werking/bijwerking van de opbouw van middel Y – en alle mogelijk interacties daartussen!

Het is dus HEEL lastig om te voorspellen wat het met jou gaat doen.

Abilify (generieke naam aripiprazol) verschilt wél op verschillende manieren van andere antipsychotica. Hier zijn enkele belangrijke verschillen:

Werkingsmechanisme: Abilify is geclassificeerd als een partiële agonist van dopamine D2-receptoren, wat betekent dat het deze receptoren zowel activeert als blokkeert in verschillende mate, afhankelijk van het dopamineniveau in de hersenen. Andere antipsychotica blokkeren deze receptoren gewoonlijk vollediger. Hoewel niet helemaal duidelijk is in hoeverre dit verschil tussen Abilify en andere antipsychotica ook echt klinisch relevant is, kun je er mogelijk wel wat van verwachten in de zin van minder demping.

Abilify werkt ook als een gedeeltelijke agonist van serotonine 5-HT1A receptoren, wat kan bijdragen aan de antidepressieve effecten.

Bijwerkingen: Abilify wordt over het algemeen geassocieerd met minder bijwerkingen dan andere antipsychotica, vooral wat betreft bewegingsstoornissen zoals Parkinsonisme. Aan de andere kant is bekend dat het kan leiden tot behoorlijke akathisia (rusteloosheid). Ook kan het nog steeds gewichtstoename, metabolische veranderingen en andere veel voorkomende antipsychotische bijwerkingen veroorzaken – zij het minder dan de meeste andere middelen.

Jeugdtrauma is geen contra-indicatie voor psychotherapie! Sterker nog, psychotherapie kan een zeer effectieve behandeling zijn voor mensen die een jeugdtrauma hebben meegemaakt. Psychotherapie kan individuen helpen verwerken en werken door het trauma, het ontwikkelen van copingvaardigheden, en het verbeteren van het algehele functioneren en welzijn.

Wel is het zo dat niet alle soorten psychotherapie geschikt zijn voor mensen met een jeugdtrauma, en de therapeut moet ervaring en training hebben in het behandelen van trauma. Met name moeten de therapeut en cliënt goed kijken in hoeverre terugreizen naar het trauma en het allemaal weer mee moeten maken ervan, nodig en nuttig is. Er zijn ook veel manieren om aan trauma te werken zonder dat je meteen terug moet gaan naar het trauma.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de therapeut een veilige en ondersteunende omgeving voor de persoon creëert, wat kan inhouden dat er in de loop van de tijd vertrouwen wordt opgebouwd, dat er wordt gewerkt in een tempo dat comfortabel aanvoelt voor de persoon, en dat er middelen en ondersteuning worden geboden als dat nodig is.

Kortom, dit is wat ik kan zeggen, hoop dat je er iets aan hebt!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 27 februari 2023

Gerelateerd

Meer over

abilify
antipsychotica
Medicatie
Trauma

Lees ook