Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Trauma en psychotische depressie

Vraag

In een psychoanalytische therapie bij een zeer ervaren therapeute kwamen bij mij stukken van seksueel misbruik door mijn vader naar buiten. De beelden zijn nooit compleet geworden. Nu, vele jaren later heb ik twee keer in vijf jaar een psychotische depressie met een opname gehad. Kan dit samenhangen met het eventuele misbruik vroeger?

Antwoord

Het is altijd ingewikkeld maar er is een relatie tussen vroege traumatische gebeurtenissen en later psychisch lijden, inclusief stemming en psychose.

Dus het antwoord is: ja, het kan zeker.

Belangrijk is de vraag of het een element is waar nu in de behandeling aandacht voor moet zijn. Dat is iets wat je het beste met je behandelaar kunt bespreken, het hangt van een aantal dingen af, zoals of je dat zelf wil, welke plek het nu heeft, wat precies tijdens die sessies met de therapeute naar voren kwam, welke betekenis het heeft, en andere dingen….

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 53
Beantwoord door: Jim van Os op 23 oktober 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
Trauma

Lees ook