Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Trillende handen

Vraag

Mijn handen zijn veel meer gaan trillen sinds ik Depakine naast de Lithium gebruik. Nu weet ik niet of dit te maken heeft met de Depakine. Maar nu bleek bij bloedcontrole dat mijn Lithiumspiegel veel hoger was dan normaal (0.8 voorheen was dit 0.4). Dat verklaart misschien wel het meer trillen.

Maar waarom is die spiegel dan ineens veel hoger? Heeft de Depakine daar soms ook invloed op? Mijn behandelaar durfde niet goed de dosis te verlagen omdat ik al vrij weinig heb.

Het is erg lastig met eten en allerlei andere activiteiten.

 

Antwoord

Trillende handen kan een bijwerking zijn van zowel lithium als valproinezuur (Depakine), en neemt toe bij een hogere dosis. Het is dus zoeken naar de laagste werkzame dosis van beide middelen. De bloedspiegels van lithium en Depakine (gemeten 12 uur na de laatste inname) helpen om een werkzame dosis te vinden, maar moet natuurlijk op jouw persoon worden afgesteld. Dat kan even zoeken zijn.

Het is wel vreemd dat bij dezelfde dosis lithium de ene keer 0.4 en de andere keer 0.8 wordt gemeten, Depakine heeft daar geen invloed op, sommige andere medicijnen wel (bv. sommige pijnstillers of plaspillen). Als verdere dosisverlaging niet kan, en het trillen blijft toch, kun je dat ook bestrijden met 40 mg van de betablokker propranolol, op de momenten dat het erg hinderlijk is. Wel eerst checken bij de huisarts of je zo’n middel erbij mag gebruiken.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 62
Beantwoord door: Ralph Kupka op 25 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen

Lees ook