Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Rik Verwijen is opgeleid ervaringsdeskundige bij Howie the Harp. Zijn voornaamste problematische ervaringen gaan over depressie, angst, en ‘de spirituele crisis’. Rik is thuis in het syndroom van Asperger, (rand)psychotische klachten, OCD en middelengebruik. Het thema spiritualiteit, in brede zin, is een leidraad in zijn leven.

Wat kan ik doen om me in tijden van crisis beter te voelen?

Vraag

Ik heb vorig weekend een psychische crisis gehad en dit weekend weer een. Ik loop bij een coach en een POH GGZ. Ik merk wel dat ik voorlopig nog niet in staat ben om iets meer te doen dan voor de kinderen te zorgen en wat taakjes thuis. Werk moet ik voorlopig nog niet aan denken.

Wat kan ik verder nog doen om me beter te voelen?

Antwoord

Hoi A,

Aangezien ik niet weet hoe je crisis er in de praktijk uitziet, is het lastig om gericht advies te geven.

De vraag die bij mij opkomt is: ervaar je voldoende ondersteuning van je coach en POH-GGz? Of is het nodig om extra hulp in te zetten? Is (tijdelijke) medicinale ondersteuning een optie? Bespreek dat.
Wees duidelijk naar je ondersteuners dat het niet goed met je gaat. Geef aan wat je nodig denkt te hebben. Extra ondersteuning? Praten? Advies? Meedenken? Ga het gesprek hierover aan.

Daarnaast lees ik dat je helder hebt wat je wel en niet aankan. Hou dat goed in de gaten. Doe niet meer dan je aankan. Ik zou zeggen: richt je inderdaad maar even op de thuissituatie.

Zorg dat je voldoende rust krijgt. Daarnaast: waar krijg je energie van? Wat zorgt voor een goed gevoel? Heb je behoefte aan mensen om je heen, of juist niet? Zijn er activiteiten waar je blij van wordt?
Soms zit het in de kleine dingen. Hoe kom je zo goed mogelijk van het ene moment naar het volgende? Dat kan alleen jij beantwoorden.

Veel succes.

Beantwoord door: Rik Verweijen op 14 maart 2018

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook