Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik heb twijfels over de uitkomst van onderzoek naar psychose bij mijn zoon, is dit terecht?

Vraag

Beste Jim,

Ik heb een zoon met autisme die in een instelling woont. Hij krijgt intensieve begeleiding in de woning en tijdens dagactiviteiten. Nu heeft de psycholoog een vermoeden van psychose bij mijn zoon. Mijn zoon praat nauwelijks, uit weinig emoties en heeft een benedengemiddelde intelligentie.

Nu is er door een psycholoog in opleiding, onder supervisie van de psycholoog, een onderzoek naar psychose bij mijn zoon gedaan. Dit aan de hand van drie observaties per dag op de symptomen: waanachtig, verward, achterdochtig, rusteloos, angstig, lusteloos en afwezig.

Ik heb ernstige twijfels over de betrouwbaarheid van het onderzoek. Zo lijkt het me nauwelijks mogelijk om aan de hand van observaties de bovenstaande symptomen waar te kunnen nemen. Op basis van deze observaties wordt geconcludeerd dat deze symptomen voor een bepaald percentage aanwezig zijn gedurende de dag. Ook als de waarneming, van bijvoorbeeld angst, als twijfelachtig is gerapporteerd, wordt deze meegenomen als aanwezig.

Mijn zoon heeft een mentale ontwikkeling van een jong kind. Jonge kinderen kunnen fantasie als echt ervaren en dan spreek je niet van waandenkbeelden.

Denk je dat het terecht is dat ik dit onderzoek onbetrouwbaar vind?

Antwoord

Beste H.,

Een echt objectief en betrouwbaar ‘onderzoek’ naar psychose is een beetje een illusie. Psychose is een spectrum aan dingen waarvan niemand precies weet waar het begint en waar het eindigt.

Het kan wel dat hij bijvoorbeeld stemmen hoort en dat dat moeilijk is vast te stellen – maar als hij regelmatig wordt geobserveerd is dat iets wat de begeleiders naar boven zouden moeten kunnen krijgen met tijd en geduld.

Het is beter om te kijken naar de zorgbehoeften die uit de eventuele psychosegevoeligheid kunnen voortvloeien.

Als er sprake is van psychose is het maar de vraag of antipsychotica geïndiceerd zijn – het zijn hele zware middelen die de persoon enorm kunnen dempen, dus daar ga je alleen mee beginnen als er echt is vastgesteld dat er sprake is van een duidelijke psychose, waar hij echt veel last van heeft….

Hope this helps….

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 10 november 2020

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook