Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Van antidepressivum veranderen?

Vraag

Sinds najaar 2010 gebruik ik Nortrilen 100 mg/dag. Helaas helpt het niet goed. Nu wil ik overgaan op een ander antidepressivum. In het boek ‘Depressie epidemie’ heb ik van alles over a.d.’s gelezen en werd ik wel naar van.

Vraag: Is het niet zo dat een psychiater met mij behoort te overleggen over welk antidepressivum het zal worden?

Antwoord

Als de huisarts (samen met zijn POH-GGZ) ervaring heeft met depressie en GGZ, kan de huisarts ook beoordelen of er een ander antidepressivum geprobeerd moet worden, en welk antidepressivum dat zou moeten zijn.

Het kan ook zijn dat de dosis te laag is, of dat het onvoldoende werkt door interacties met andere medicaties. Dat kan de huisarts (met ervaring in depressie) ook in principe beoordelen.

Het kan ook zijn dat er misschien beter ingezet kan worden op psychotherapie (praattherapie).

Of een andere mogelijkheid is dat je blootstaat aan voortdurende stress en problemen die, zolang die niet weg is, maakt dat het medicament niet kan werken.

Als de huisarts geen ervaring heeft in depressie/GGZ kan er eventueel voor worden gekozen om door te verwijzen naar de psychiater, maar de huisarts, samen met de POH-GGZ, kan zelf ook heel wat, niet onderschatten….

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 67
Beantwoord door: Jim van Os op 29 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Medicatie

Lees ook