Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik ervaar veel angst na afbouw Haldol, moet ik weer opbouwen?

Vraag

Beste Jim,

Ik ben een maand geleden gestopt met het gebruik van 0.5 mg Haldol. Dit heb ik in druppelvorm per week afgebouwd in overleg met de huisarts. Dit nam ik vanwege eerdere psychosen. Ongeveer zes jaar geleden ben ik gestart met 2 mg, afgelopen vier jaar nam ik nog 0.5 mg.

Ik merk dat het mij ontzettend zwaar valt. Ik slaap gelukkig nog wel goed door ontspanningsoefeningen, maar ik voel ineens erg veel in mijn lichaam. Het voelt onrustig. Dit maakt mij angstig, wat leidt tot angst voor de angst. Hierdoor heb ik al twee heftige paniekaanvallen gehad waardoor ik bang ben voor het weer krijgen van een psychose.

Ik heb al contact gehad met de huisarts en hij heeft oxazepam voorgeschreven. Ik twijfel nu of ik weer moet starten met Haldol en hoe ik dit dan zou moeten aanpakken. Moet ik dan opbouwen naar 0.5 mg of meteen 0.5 mg innemen? Ik had niet voorzien dat het stoppen zo’n heftige impact zou hebben. Het lijkt erop dat mijn lichaam niet meer zonder het medicijn kan.

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste S.,

Dank voor je vraag!

Er kan sprake zijn van late onttrekkingsverschijnselen of er kan sprake zijn van psychische gevoeligheid – of een combinatie van beide.

Als het onttrekking is moet je kijken of het te doen is met oxazepam – en als het echt niet te doen is zou je in overleg met de huisarts kunnen praten over weer terug nar 0.5 mg Haldol. In principe hoef je zo’n lage dosis niet op te bouwen, maar dit moet je verder met de huisarts overleggen.

Als het psychische ontregeling is kun je proberen met ontspanning, meditatie, structuur en sport verbetering te krijgen.

Verder is het van belang te kijken naar de vorige psychosen en hoe die begonnen. Wat waren de vroege symptomen? Lijkt dat op wat er nu aan de hand is? Of juist niet?

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 7 januari 2021

Gerelateerd

Meer over

angst
Angst en Dwang
Psychosegevoeligheid

Lees ook