Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan gebruik van venlafaxine op lange termijn hersenschade geven?

Vraag

Beste Jim van Os,

Ik heb enkele vragen over mijn gebruik van venlafaxine. Ik slik dit middel helaas al bijna 5 jaar. Ik hoop dat u mij hiermee kan helpen.

  • Is het gebruik van venlafaxine 100% veilig?
  • Kan het op lange termijn hersenschade geven? Bijvoorbeeld schade aan de receptoren?
  • Zo ja, hoe is dat te merken en kan dat worden onderzocht?
  • Wat is het langetermijneffect van venlafaxine op het zenuwstelsel?
  • Wat is het effect van op- en afbouwen op het zenuwstelsel?

Bedankt alvast.

Antwoord

Beste A.,

100% Veiligheid van Venlafaxine: Geen enkel medicijn is 100% veilig voor iedereen. Venlafaxine, zoals alle medicijnen, kan bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken, maar veel mensen ervaren geen of slechts milde bijwerkingen. Het is belangrijk om samen met een zorgverlener de voordelen tegen de mogelijke risico’s af te wegen​​​​.

Langetermijneffecten op de Hersenen: Er is geen duidelijk bewijs dat venlafaxine op de lange termijn schade aan de hersenen of receptoren veroorzaakt. Sommige langetermijnbijwerkingen kunnen echter aanhouden, zoals seksuele bijwerkingen, maar dit is niet noodzakelijkerwijs een indicatie van permanente hersenschade​​​​.

Herkennen en Onderzoeken van Potentiële Schade: Als er zorgen zijn over mogelijke langetermijneffecten van venlafaxine op de hersenen, kunnen symptomen zoals cognitieve veranderingen, geheugenproblemen of significante stemmingswisselingen worden besproken met een zorgverlener. Zij kunnen besluiten om verdere evaluaties of onderzoeken uit te voeren, afhankelijk van de symptomen​​. Er is echter niet een objectieve medische test die kan worden gedaan.

Effect op het Zenuwstelsel: Venlafaxine werkt door het verhogen van de niveaus van neurotransmitters zoals serotonine en norepinephrine in de hersenen, wat invloed kan hebben op de stemming en algemene geestelijke gezondheid. Bij het starten, aanpassen of stoppen van de behandeling met venlafaxine kunnen er aanpassingseffecten optreden, zoals ontwenningsverschijnselen of veranderingen in de stemming. Daarom wordt aanbevolen om de dosis geleidelijk aan te passen onder begeleiding van een zorgverlener om deze effecten te minimaliseren​​​​.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 8 februari 2024

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
venlafaxine

Lees ook