Main content

Vraag

Kan een persoon die vermoedelijk met een psychose zit verdieping in de overtuiging dat de aarde plat is en zich verdiepen in de bijbel? Deze persoon voelt sterk aan dat hij het woord moet verkondigen en dat de aarde weldra zal vergaan

Antwoord

Hoi C,

Begrijp ik je vraag goed dat je je afvraagt of iemand die een psychose heeft zich kan verdiepen in de bijbel?

Een psychose kan een diepe ervaring zijn, vol symboliek en spiritualiteit. De inhoud van de bijbel biedt dit ook.

Het sterk aanvoelen dat de aarde zal vergaan heb ik ook meegemaakt in een waan. Dat gevoel is echt, in hoeverre dit gevoel werkelijk zal worden, is de vraag. Net als de vragen wanneer? Of op welke manier?

Dat dit denkbeeld angst oproept lijkt me duidelijk, maar van welke angst leidt het af? Wat is er dichter bij huis om angstig voor te zijn? Met professionele hulp is dit uit te pluizen, als diegene dat wil.

De waan kan ook een kronkel zijn dat via het grotere verhaal duidelijk wordt wat iemand eerst in zijn eigen leven, in dit aardse bestaan zelf heeft aan te gaan, om te voorkomen dat de persoon zelf 'vergaat'.

Dan is het maar de vraag of lezen in de bijbel soelaas biedt. Je eigen plek op de aarde hervinden lijkt me dan meer prioriteit hebben. Ook om dit zo concreet mogelijk vorm te geven. Meehelpen de aarde te redden kan alleen vanuit een plek die je op de aarde inneemt. Wellicht is dit wél via het lezen van de bijbel, wellicht niet, iedereen loopt zijn eigen weg.

Eerst goed naar anderen luisteren én naar jezelf alvorens iets aan de mensheid te gaan verkondigen is ook een tip die ik graag mee wil geven.

Hartelijke groet, Jeroen

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 13 augustus 2018
Expert Avatar

Dit antwoord is gegeven door een PsychoseNet Expert. Deze expert is niet meer actief in het online Spreekuur van PsychoseNet. Het gegeven antwoord is nog steeds het lezen waard.

Heb je zelf een vraag?

Stel je vraag in ons eSpreekuur. Er zijn diverse andere experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Ook deze links zijn interessant om te bekijken:

  • Deel deze pagina: