Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe maak je onderscheid in diagnose?

Vraag

Beste Ralph,

Het lijkt mij dat het lastig kan zijn om schizo-affectief van bipolair in de depressieve fase met afgevlakt gevoel te kunnen onderscheiden. Zeker omdat er sprake kan zijn van een hypomane periode voorafgaand ,die niet goed opgemerkt kan zijn door de omgeving.

De behandeling is echter anders zo lijkt het. Zou je in zo een geval niet bipolair eerst goed moeten gaan uitsluiten alvorens men met medicatie gaat beginnen?

Het verhaal van de naaste lijkt hierin cruciaal. Volgens mij moet je daar flink ervaring in hebben om dat verschil eruit te halen,maar wellicht is het makkelijker. Ben benieuwd.

Groet,

D

Antwoord

Beste D,

Het verschil tussen wat we als ‘bipolair’ classificeren en als ‘schizoaffectief/bipolaire vorm’ is dat bij de laatste beelden de psychotische verschijnselen (wanen, hallucinaties, verwardheid, of ook wel ‘negatieve symptomen’ als emotionele vervlakking en initiatiefloosheid, veel langer blijven bestaan als de manische of depressieve episode al voorbij is.

Zolang iemand in een episode ‘zit’ kun je dus hoe dan ook niet spreken van ‘schizo-affectief’. Het vergt een goede observatie van zowel de behandelaar als van naastbetrokkenen om dat vast te stellen, en je moet zo’n classificatie ‘schizo-affectief’ dan ook niet te snel stellen, omdat een forse manie of depressie best een lange nasleep kan hebben.

Waar het eigenlijk om gaat is of iemand toch weer op zijn oude niveau van functioneren terugkomt. Dan is het wat mij betreft een bipolaire stoornis. Overigens worden beide aandoeningen ook met medicatie behandeld.

Dus ja, je hebt helemaal gelijk dat dit vaak niet een eenvoudig te maken onderscheid is. Overigens is het verhaal van een naaste altijd (!) van groot belang om psychische aandoeningen goed te kunnen vaststellen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 61
Beantwoord door: Ralph Kupka op 11 februari 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook