Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Zou ik bipolair kunnen zijn?

Vraag

Beste Ralph Kupka,

Mijn vraag betreft de mogelijkheid van een manische depressie. Ik heb sterk het vermoeden dat ik dat ben/heb, alleen niet met de heftige manies maar hypomane episodes. Mijn SPV gelooft dit niet en wil het niet onderzoeken omdat ik niet die heftige manies heb.

Ik kamp al zolang als ik mij herinner met depressies, ik ben nu 35. Ik heb oplevingen dat ik barst van de energie, veel met de hond loop, veel actiever ben, enorm creatief ben (obsessief tekenen), zelfverzekerder ben en veel meer aan ga. Dat duurt vaak een week of twee tot een maand en dan zak ik weer in een depressie waarin niets mij nog interesseert en ik word passief.

Met een ‘checklist’ met de meest heftige symptomen hebben ze vlug gekeken of ik bipolair zou kunnen zijn, ik voldeed daar niet aan, maar ze hebben niet gekeken naar hypomanie.

De huisarts wou mij ook niet doorverwijzen voor een second opinion. Maar ik heb heel sterk het gevoel dat mijn diagnose niet klopt, en zo ook mijn behandeling en medicatie niet.

Ik weet dat u via deze weg niet een diagnose kan stellen, maar bestaat er de mogelijkheid dat ik bipolair ben of is er iets wat u mij kan adviseren?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste S,

De bipolaire stemmingsstoornis kent vele gradaties, maar heeft twee kernelementen:

1. het komt en het gaat (episodisch beloop)

2. er zijn lichte of ernstige (hypo)manische verschijnselen van enige duur, waarbij beleving en gedrag duidelijk anders zijn dan gewoon opgewekt, actief of energiek zijn.

Terugkerende depressies hebben vrijwel alle mensen met een bipolaire stoornis. Vragenlijsten en checklists kunnen een hint geven maar zijn zeker niet betrouwbaar en doorslaggevend. Een gedegen diagnostisch onderzoek door een psycholoog of psychiater, waarbij ook naastbetrokkenen worden gevraagd, is de enige manier om de diagnose te stellen. En zelfs dan is het niet altijd eenvoudig.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 11 februari 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook