Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Vermindering angstklachten door supplementtoediening?

Vraag

Is er iets wetenschappelijk bekend bij supplement toediening naast gezonde voeding en angstklachten?
Angst/depressie zitten dicht bij elkaar. Welke vorm van sporten is hier het beste voor, bijvoorbeeld hardlopen of maakt het niet uit wat je aan sport doet?

Angst en dysregulatie autonome zenuwstelsel zitten dicht bij elkaar, wat is de kip en wat is het ei? Kortom wie is er eerder?

Antwoord

Dat zijn complexe vragen waarop ik hier toch maar een eenvoudig antwoord geef.

Er is net een meta-review verschenen over de effecten van voedingssupplementen op psychische aandoeningen. De beste aanwijzingen zijn voor omega-3 (EPA) bij depressie, voor de overige supplementen is er nog geen robuust bewijs van werkzaamheid, wel veelbelovende tendensen. Men vermeldt ook dat het belang van gezonde voeding eigenlijk nog groter is dan het toevoegen van allerlei supplementen. Wat betreft: alle vormen van bewegen zijn goed voor de mentale conditie, en er is enige bewijs dat ‘running therapie’ helpt bij lichte tot matige depressies.

Jouw kip-en-ei-vraag speelt vaak in de geneeskunde. Maar zoals we weten leggen kippen eieren waaruit kuikens komen die kippen worden. Kortom: tegenwoordig denken we in netwerken en circulaire processen waarbij neurobiologie en emoties/gedrag elkaar beïnvloeden, versterken of verzwakken. Daar zijn inmiddels boeken over volgeschreven, en we zijn er nog lang niet uit…

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 62 jaar
Beantwoord door: Ralph Kupka op 2 december 2019

Gerelateerd

Meer over

angst
Gezin, studie en werk

Lees ook