Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Vermoedens (bipolaire) stoornis

Vraag

Ik vermoed mijn partner van een (bipolaire) stoornis. Ik wil hem heel graag helpen, maar het lijkt niet tot hem door te dringen om zich er op te laten onderzoeken.

Hoe kan ik hem toch zover krijgen het beestje een naam te geven. Zodat we beter kunnen leren ermee om te gaan.

Antwoord

Een dilemma!

Je hebt gelijk – als er sprake is van bipolaire stemmingsgevoeligheid, is het noodzakelijk om het beestje te leren kennen om er mee om te leren gaan.

Wat je moet doen is (i) voor jezelf beslissen hoe belangrijk dit voor jou is, (ii) tot hoever je zou willen gaan om dit realiseren en (iii) vervolgens hem dit mededelen.

Wat kan helpen is uitleggen dat iedereen vroeger of later tegen zijn particuliere gevoeligheid aanloopt en dat je in het belang van de relatie daar niet unilateraal een soort bunker omheen kunt bouwen die de ander buitensluit.

Liefde is ook je kwetsbaarheid met elkaar kunnen delen en als hij dat niet wil moet je voor jezelf helder hebben of je daarmee kan/wil leven.

Het klinkt hard – maar het is een goede manier om het op scherp te stellen op een manier die hem niet-vrijblijvend uitnodigt daar over na te denken.

Hope this helps….

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 36
Beantwoord door: Jim van Os op 6 december 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Naasten

Lees ook