Main content

Vraag

Beste Peter,

Ik heb olanzapine 5 mg gekregen omdat ik zeer angstig was en nog steeds een beetje ben.

Ik wil graag stoppen met dit medicijn vanwege de vele bijwerkingen. Ik denk zelf dat er betere oplossingen moeten zijn.

Ik slikte eerst ook lorazepam maar ben vanwege bijwerkingen overgestapt op diazepam, die ik nu aan het afbouwen ben. Momenteel zit ik nog op 2 mg.

Lijkt het u verstandig om helemaal te stoppen met olanzapine? Ik voel me nog niet lekker in mijn vel, maar ik vind olanzapine zo’n heftig middel en weet niet of het mij echt helpt namelijk.

Vriendelijke groet,

M.

Antwoord

Beste M.,

De enige manier om erachter te komen of het voor jou mogelijk is om helemaal met diazepam en olanzapine te stoppen, is om verantwoord en geleidelijk af te bouwen en om te kijken hoe dat voor jou gaat. Als je dit in goed overleg met je behandelaar kunt doen dan kan het voor jou de moeite waard zijn om dit te onderzoeken.

Verantwoord doe je door de stappen waarmee de dosis wordt verlaagd naar het einde toe steeds kleiner te maken. Dat is belangrijk om onttrekkingsverschijnselen tijdens het afbouwen zoveel mogelijk te voorkomen. Belangrijk is verder dat je goed oplet hoe het afbouwen voor jou gaat. Dan kan de snelheid waarmee de dosis wordt verlaagd worden aangepast als dat nodig is. Dat kan door een tijdje op dezelfde dosis te blijven (te stabiliseren) of door de afbouwsnelheid te verlagen.

Met de medicatie die de apotheker kan leveren kan je behandelaar je hiermee in de praktijk niet goed helpen, omdat de laagste doseringen die farmaceutische bedrijven leveren niet laag genoeg zijn. Met behulp van afbouwmedicatie (taperingstrips, stabilisatiestrips) die je behandelaar aan jou kan voorschrijven, is verantwoord en op maat afbouwen wel goed mogelijk.

Bij afbouwmedicatie zit een zelfmonitoringformulier dat je één keer per dag zelf moet invullen. Dat is niet moeilijk en kost je niet veel tijd. Ik raad je aan om dat ook te doen. Want dan help je zowel jezelf als je behandelaar om het afbouwen zo goed mogelijk te laten verlopen. Belangrijk om alles zo goed mogelijk te laten verlopen is dat je voor het afbouwen voldoende tijd neemt, en dat je niet te snel probeert af te bouwen.

Probeer niet om je olanzapine en je diazepam tegelijk af te bouwen, maar doe dat één voor één. Welk medicijn je als eerste wil gaan afbouwen kun je in overleg met je behandelaar kiezen, want daarover staat volgens mij niets in de huidige richtlijnen. Laat je behandelaar dit antwoord lezen.

Ik hoop dat dit antwoord je verder helpt, en dat je met de olanzapine en diazepam zult kunnen stoppen.

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 14 maart 2021
  • Deel deze pagina: