Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kunnen slaapproblemen alsnog optreden drie weken na probleemloze afbouw?

Vraag

Beste Jim,

Ik heb drie jaar Zyprexa gebruikt, waarvan het laatste anderhalf jaar een dosering van 2.5 mg. Ik ben een maand geleden probleemloos gestopt.

Na drie weken (nu een week geleden) kreeg ik slaapproblemen. Moeite met inslapen, doorslapen en vroeg wakker worden. Ik heb verder geen psychische klachten.

Kan het zijn dat dit toch nog (na drie weken) een ontwenningsverschijnsel is?

Vriendelijke groeten,

M.

Antwoord

Beste M.,

Het kan heel goed nog te maken hebben met de ontwenning, vooral als al het andere gelijk is gebleven. Het kan ook nog wel een paar maandjes duren voordat het herstelt, vrees ik.

Het is natuurlijk erg belangrijk dat de slaap zoveel mogelijk intact blijft, gezien de onderliggende stemmingsgevoeligheid, dus goed in de gaten houden en bespreken met je psychiater als het echt niet meer gaat….

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 8 maart 2021

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
slaapproblemen

Lees ook