Main content

Vraag

Beste Jim,

Ik heb drie jaar Zyprexa gebruikt, waarvan het laatste anderhalf jaar een dosering van 2.5 mg. Ik ben een maand geleden probleemloos gestopt.

Na drie weken (nu een week geleden) kreeg ik slaapproblemen. Moeite met inslapen, doorslapen en vroeg wakker worden. Ik heb verder geen psychische klachten.

Kan het zijn dat dit toch nog (na drie weken) een ontwenningsverschijnsel is?

Vriendelijke groeten,

M.

Antwoord

Beste M.,

Het kan heel goed nog te maken hebben met de ontwenning, vooral als al het andere gelijk is gebleven. Het kan ook nog wel een paar maandjes duren voordat het herstelt, vrees ik.

Het is natuurlijk erg belangrijk dat de slaap zoveel mogelijk intact blijft, gezien de onderliggende stemmingsgevoeligheid, dus goed in de gaten houden en bespreken met je psychiater als het echt niet meer gaat....

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 8 maart 2021
  • Deel deze pagina: