Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Vertellen potentiële partner over mijn psychose?

Vraag

Wanneer vertel ik nieuwe contacten over mijn psychose?

Al mijn vrienden en familieleden zijn op de hoogte van mijn psychose en zijn er heel goed mee omgegaan. Het was heel heftig en er heeft zich een ernstig incident voorgedaan (zelfmoordpoging gedreven door wanen). Sindsdien gaat volgens mijzelf, de behandelaren en mijn omgeving goed.

Ik voel verplicht om zeker potentiële partners hierover te vertellen, maar ik ben zo bang voor de reacties dat ik niet durf te daten.

Wanneer en hoe vertel je zoiets?

Antwoord

Ja dat snap ik hoe lastig dat is. Juist omdat het zo lastig is, is mijn antwoord heel simpel. Dat merk je in het moment.

Het kan je helpen dat je een paar versies maakt die allemaal de waarheid niet te kort doen. Maar verschillend zijn in lading.

'Ik heb het een tijdje moeilijk gehad.' en.. 'ik mag van geluk spreken dat ik nog leef' zijn veelzeggende zinnen, waar je nog niets prijsgeeft. Want dat kan alles zijn. Wanneer je dit zelf met rust en vertrouwen durft uit te spreken, dan mag je verwachten dat je hetzelfde terugkrijgt en wellicht wel meer: nieuwsgierigheid, respect, begrip.

Als je dat niets terugkrijgt dan kan je in het moment je conclusie trekken. Oké, niet meer vertellen, tot en met: slecht datemateriaal! :) Of en tussenweg: ik vertrouw op een later moment om wel iets te zeggen.

Ik heb meegemaakt dat ik het er zo uitfloepte en dat dit prima ging. Verbazingwekkend. En een ander moment merkte ik dat het niet goed uitpakte. Dus dat is steeds in interactie met de ander, waar je maar voor de helft controle hebt en ook verantwoordelijkheid in hebt.

Laat het voor je werken: het is een prima filter voor wie een goeie partner voor je kan zijn en wie niet. Als je al bang bent dat het te zwaar is voor die ander? Nou wat heb je daar dan aan in de toekomst? Je zal bij een potentiële kandidaat zelf al het gevoel mogen krijgen.. Hèhè wat fijn, hier met deze persoon voel ik me veilig en beschut en deze kan wel tegen een stootje! En zulke mensen zijn er genoeg, want dat zal die ander ook over jou zeggen en ervaren. Dan klopt het!

En wat fijn dat je hiermee bezig bent, een prachtig verlangen samen met een partner zijn.. Go for it!

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 31
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 5 september 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook