Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Wat kan ik doen tegen verveling?

Vraag

Hoi Jeroen, ik heb een ongewone vraag denk ik. Ik heb het probleem dat ik vooral zondag en soms ook de zaterdag en feestdagen niks te doen heb in huis. Ik heb tal van adviezen gekregen en dingen geprobeerd zoals mandala’s tekenen, een puzzel maken, ik heb een maand terug wat getekend maar daar bleef het bij.

Het is zo erg dat ik er somber van wordt en afgelopen weekend zelfs met 113 heb gechat. Ik ben radeloos, kan het ook aan de medicatie liggen?

Antwoord

Hoi Pien,

Medicatie kan invloed hebben op je motivatie, maar om het daar helemaal op te gooien?

Ik vraag me wel af.. je hebt het over ‘in huis’ en vooral tijdens vrije dagen? Waarin verschillen deze dagen dan van de dagen dat je er geen last van hebt? Hoe kan je de goede daginvulling van die dagen op zo’n manier ook op je vrije dagen vormgeven?

En in hoeverre ben je jezelf verplicht om binnenshuis te blijven?

Ik kan me voorstellen dat de radeloosheid van dieper komt: niet zozeer het niets te doen hebben als wel het ontbreken van iets nuttigs of zinvols doen, is waar je radeloosheid vandaan komt.

Het eerste wat ik dan denk: wat zou je voor een ander willen en kunnen doen? Waar wordt iemand anders blij van. Dan krijg je daar iets moois voor terug en heb jij ondertussen je tijd goed ingevuld. Denk aan vrijwilligerswerk of iets doen voor je buren, vrienden of familie.

Of als je vooral voor jezelf iets wil: welk mooi doel (iets waarvan het eindresultaat je blij en tevreden maakt) kan je jezelf stellen en wat is er voor nodig aan acties om dat te bereiken?

Tot slot: als somberheid er ook mag zijn.. dat kan ook schelen. Het even mogen voelen en dan weer iets gaan doen...

Succes! Jeroen

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 7 mei 2018

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk

Lees ook