Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Wat houdt een VIP-team precies in?

Vraag

Hallo,

Mijn zoon van 19 heeft afgelopen weekend voor de eerste keer een psychose meegemaakt. De huisarts heeft hem slaappillen voorgeschreven. Mijn zoon is namelijk erg geschrokken en heeft last van flashbacks.

Ik las over een VIP-team. Hoe gaat dat in zijn werk?

Bedankt.

Antwoord

Beste X.,

Een VIP-team (Vroege Interventie Psychose-team) is een multidisciplinair team wat vooral bij jongeren en jongvolwassenen wordt ingezet na de eerste psychose. Met hulp van het VIP-team leren jongeren hoe ze hun leven weer kunnen oppakken met school, hobby’s, vrienden en vrije tijd. Ook is het herstellen van het contact met hun familie van belang. Daarnaast is er ook aandacht voor het leren omgaan met een psychosegevoeligheid, om een nieuwe psychose in de toekomst te voorkomen.

De meeste ggz-instellingen hebben een VIP-team. Uw huisarts kan uw zoon verwijzen. In behandelprogramma’s wordt individuele therapie meestal afgewisseld met dingen leren in een groep, zodat jongeren elkaar kunnen steunen in het omgaan met hun ervaringen en het oppakken van het gewone leven. Merken dat je niet de enige bent en dat herstel goed mogelijk is, is heel belangrijk. Ook werken er vaak ervaringsdeskundigen in een VIP-team, mensen die zelf psychosegevoelig zijn maar al een stuk verder zijn in hun herstelproces.

Ik hoop dat u hier verder mee komt.

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Beantwoord door: Clara Koek op 17 februari 2024

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Psychosegevoeligheid
VIP-team

Lees ook