Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat is uw mening over de visie van deze alternatieve therapeut?

Vraag

Beste Jim,

Mijn zus heeft meerdere psychoses gehad, en nu laat ze zich behandelen door iemand die zegt dat mijn zus trauma’s heeft opgeslagen in haar lijf. Door middel van oefeningen zouden die aangepakt kunnen worden.

De therapeut spreekt over ‘healing’. Ik ben daar erg huiverig voor.

Wat is uw mening hierover?

Hartelijk dank alvast.

Antwoord

Beste E.,

Het belangrijkste van een dergelijke methode is dat je zus het prettig vindt om op die manier te werken aan haar mentale gezondheid. Er zijn een hoop rituelen die kunnen worden gebruikt om iemand te helpen, maar als het ritueel niet past bij het wereldbeeld van de persoon gaat het niets doen!

Dus als de behandelaar een serieus, betrokken en opgeleid iemand is (dus geen kwakzalver of bedrieger), en je zus ziet haar methode zitten en heeft een ‘klik’ met haar – dan zal het zeker kunnen werken.

Vaak vinden mensen het nuttig om hun problemen te framen als trauma omdat dat een ingang geeft naar een manier van werken die helpt om je beter te voelen en naar verandering toe te gaan. De metafoor van trauma die in het lichaam gaat zitten wordt heel veel gebruikt in de zorg, en is voor veel mensen een ingang om hun problemen te kunnen adresseren op een lichaamsgerichte manier.

De ‘healing’ geeft aan dat bij veel psychische problemen de existentiële of spirituele dimensie heel belangrijk kan zijn – psychisch lijden maakt dat je je weer opnieuw moet uitvinden als persoon en wat het leven voor jou zinvol maakt. Dit betekent dat er al snel een dimensie zal zijn van ‘healing’.

Dus het zou zo maar kunnen lukken!

En… het is heel goed dat ze gemotiveerd is om te werken aan haar weerbaarheid bij psychosegevoeligheid, maakt echt verschil vaak!

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Jim van Os op 7 juni 2023

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Psychosegevoeligheid
Trauma

Lees ook