Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Voel me als in een filmset waarin ik moet acteren

Vraag

Ik las net een van de eerdere vragen over slecht slapen en heb zelf geen vraag maar een suggestie:

‘De boommeditatie’: Deze doe ik overdag en ook voor het slapen gaan, soms gebeurt het zelfs dat ik mijzelf een deel van de nacht hoor en voel slapen, overdag is het een prima manier om (saai maar leerzaam) door het leven te gaan.

Verder voer ik wat rituelen uit om de nacht af te sluiten, en handelingen voor het slapen gaan, alles een beetje zakelijk en altijd dezelfden eindigend met witte sokken aan, wit ondergoed, wollen hemd eroverheen, wit shirt lange mouwen, raam open, gordijnen dicht op de bovenbenen. Ook een beetje saai natuurlijk, maar ook absoluut niet. Toch een vraag dan; niet schrikken hoor, ik kan geen zelfmoord plegen, te ver heen, maar heb heel veel last van boosheid en voel de drang om dingen kapot te maken, ook een beetje onzinnig dus dan eindig ik altijd met een schreeuw en m’n hoofd op de grond, dat is ook een soort meditatie. Daarna is er niets alleen een lijntje naar binnen en de aanschouwer.

Weet jij hoe vaak ik dit ongeveer nog zou moeten doen?

Het ontstaat altijd als ik me gefrustreerd voel en dat ontstaat omdat ik een appartementje heb gekregen en maar op één manier mag meedoen. Er is wel eens een film gemaakt waarin iemand dan niet weet dat ie in een film leeft maar de crew en iedereen in de film wel. Nou ik ben die iemand, al een jaartje ofzo, maar ik weet wel dat ik in die film leef, maar heb niet gezegd dat ik dat weet en nu denkt iedereen dat ik dat niet weet.

Sluit ik dan mijzelf buiten of sluiten zij mij buiten?

Antwoord

Beste vragensteller!

Ja heb de film gezien – huiveringwekkend gevoel moet dat zijn om te ervaren dat je in zo’n film zit.

Je meditatietechniek lijkt me zeer zinvol – dingen kapotslaan niet, dat geeft alleen maar meer frustratie, blijkt vaak. Kapot is maar kapot en kan niet gerepareerd worden.

Meditatie helpt ons om de dingen die ons (heel erg) zwaar vallen te kanaliseren en soms zelfs te accepteren. Het ziet er naar uit dat je zelf al een heel eind bent gekomen, geweldig van je!!

Wat jij ‘saai’ noemt zie ik meer als een serene staat die je probeert te krijgen om om te gaan met de moeilijke situatie waar je je soms voelt inzitten – dus knap gedaan ook.

Dank voor de beschrijving van de boommeditatie, zal het in gedachten houden en als de film waar je je in bevindt te zwaar wordt schrijf dan even lekker van je af hier in het online spreekuur!

Groet Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook