Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik voelen waar mijn continue spanning vandaan komt?

Vraag

Beste Jim,

Al 20 jaar heb ik dezelfde klachten, zoals controledwang, smetvrees en een continue spanning die ik niet kan verklaren.

In de eerste jaren werden mijn klachten gerelateerd aan psychose, mijn laatste hoofddiagnose is obsessief compulsieve stoornis.

Ik raak hiervan in verwarring en het gevolg kan zijn dat ik niet de juiste therapie krijg.

Hoe kan ik voelen waar die continue spanning vandaan komt? Als ik die spanning kan verminderen denk ik dat er een ander leven begint.

Hartelijke groet,

R.

Antwoord

Beste R.,

Dank voor je vraag – kan me voorstellen dat je verward bent, het is ook verwarrend hoe er over diagnosen gedacht en gesproken wordt!

  1. Diagnosen veroorzaken geen symptomen – diagnosen in de GGz zijn slechts beschrijvingen van clusters van symptomen.
  2. Het probleem echter is dat iedereen een andere mix van symptomen heeft en dat de symptomen veranderen over de tijd, waardoor de diagnosen de hele tijd veranderen.
  3. Met andere woorden: als jij spanning ervaart, dan is de diagnose dus: spanning. Daarnaast heb je blijkbaar ook symptomen van smetvrees en ben je mogelijk psychosegevoelig, begrijp ik.
  4. Spanning kun je het beste aanvliegen via relaxatie, meditatie, yoga, lichaamsbeweging en dergelijke. Best hard werk want het moet consistent en goed gebeuren – anders werkt het niet.

Ik ben er overigens van uitgegaan dat je niet overmatig alcohol gebruikt of iets dergelijks, want onthouding daarvan kan ook spanning geven…

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 20 januari 2021

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang

Lees ook