Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Vraag over angst

Vraag

Hallo Jim,

Ik heb reeds heel veel gevraagd en heel veel goede adviezen gekregen. Ik heb meerdere zware psychoses ervaren 1,5 jaar geleden. Maar voor dit probleem heb ik nog steeds geen oplossing: ik ben gestressed thuis. De psycholoog heeft de oorzaak en het probleem proberen te achterhalen, maar geen resultaat. Ik ben ook vaak vroeg thuis, al om 15 of 16 uur, dan moet ik nog de hele avond.

Is een second opinion nodig? Ik ken niemand met dit probleem, ik vind het verschrikkelijk.

Antwoord

Hey P,

Gestrest thuis is ook maar niets, natuurlijk.

Maar wat voor gevoel is het precies?

Is het dat de muren op je afkomen omdat je behoefte hebt aan gezelschap en afleiding als je thuis komt? Dat je je eenzaam voelt, en opgejaagd?

Of het heeft het meer te maken met dingen die horen bij de psychosegevoeligheid, bijvoorbeeld stemmen horen?

Soms hebben mensen veel baat bij een huisdier, bijvoorbeeld een lieve hond. De verbondenheid met een dier kan veel veranderen. Maar er zitten natuurlijk allerlei dingen aan vast, en kosten. Weet natuurlijk niet hoe dat bij jou zit.

Dus geef me wat meer informatie als je wil, dan kijken we. Een second opinion lijkt me niet aan de orde – dat gaat meer over technische aspecten van behandeling.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 43
Beantwoord door: Jim van Os op 7 november 2018

Gerelateerd

Meer over

angst
Gezin, studie en werk

Lees ook