Main content

Vraag

Ik heb een vriendin waarvan ik denk dat ze in een psychose is geraakt. Ze heeft al vier dagen last van wanen, is paranoia, contact verloren met mensen om haar heen. Maar soms nog wel zichzelf, alleen dan wel warrig. Ze heeft een verleden met depressie en paranoïde gedachten.

Hoe kunnen we haar het beste helpen als vriend? Wat als zij zelf geen hulp wil?

Antwoord

Het belangrijkste lijkt mij dat je het contact met je vriendin probeert te behouden. Dat kun je doen door naar haar te luisteren, haar te vragen naar wat ze meemaakt. Zij ervaart momenteel een andere werkelijkheid. Het heeft meestal niet zoveel zin om daar tegenin te gaan. Haar ervaringen zijn voor haar echt. Als ze dat prettig vindt kun je bijvoorbeeld samen een eindje gaan wandelen.

Dat ze (nu) geen hulp wil komt vaker voor. Je zou kunnen vragen waar ze zelf last van heeft. Ze zal dat misschien anders beschrijven dan dat jij dat zou doen. Hopelijk voelt ze zich gehoord en gesteund en komt er zo uiteindelijk een aanknopingspunt om hulp te zoeken.

Weet haar huisarts al van de situatie? Die kan beoordelen wat er aan de hand is en kan eventueel doorverwijzen naar gespecialiseerde psychiatrische hulp. Bijvoorbeeld via de GGZ (instelling voor geestelijke gezondheidszorg).

Kijk ook eens op de website van Ypsilon. Je kunt ons ook altijd bellen voor advies op (088) 000 21 20.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
Ypsilon


Logo biografie Ypsilon

Mind Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.

Tip: Kijk ook op https://www.ypsilon.org/advies.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 24
Beantwoord door: Ypsilon op 10 juli 2019
  • Deel deze pagina: