Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Waar valt dit verschijnsel onder te brengen?

Vraag

Ik ben in het verleden gediagnosticeerd met de term Schizofreniforme stoornis.

Ik heb een psychose gehad in 2010. De symptomen die het ergste op de voorgrond stonden waren enge fantasie beelden, derealisatie en depersonalisatie. Ik wist niet meer waar ik was, wie ik was en het gevoel van tijd en ruimte kwijt. Ook zag ik de wereld anders. Het leek wel of ik op een andere wereld was die er heel raar en eng uit zag.

Nu lees ik dat er bij psychose vooral hallucinaties en wanen voorkomen. Maar de vervreemding en enge fantasie werelden waar ik last van had kan ik niet terug vinden op internet. Kunt u mij vertellen wat dit precies is?

Antwoord

Dank voor je vraag!

Psychose is vooral herkenbaar aan wanen en hallucinaties, inderdaad, maar het is lang niet altijd zo duidelijk.

Psychose kan zich ook manifesteren als allerlei toestanden die impact hebben op bewustzijn, gedrag, de verhouding tot zelf en de buitenwereld, emoties en andere zaken.

Er is grote variatie tussen en binnen personen – waar het om gaat is dan ook vooral: wat zijn de zorgbehoeften die samenhangen met de verschijnselen, heeft de persoon er mee leren leven en is er voldoende weerbaarheid ontwikkeld om het risico op herhaling te minimaliseren?

Dus de exacte definitiekwestie is minder belangrijk dan de vraag hoe de persoon zijn leven weer terug krijgt…

Hope this helps!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 26 jaar
Beantwoord door: Jim van Os op 2 december 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook