Main content

Vraag

Waardoor kan een psychose ontstaan?

Antwoord

Beste A,

Dit is een heel goede vraag en er zijn veel antwoorden.

Iedereen kan onder bepaalde omstandigheden een psychose krijgen. Soms wordt het veroorzaakt door drugs, soms door ziektes zoals bv hormoonproblemen of een tumor. Soms omdat iemand heel erg somber wordt. Of soms omdat iemand door omstandigheden nachten niet, of amper, heeft kunnen slapen. Het heeft ook vaak te maken met trauma’s die mensen (soms heel vroeger) hebben meegemaakt, of met een genetische aanleg.

Het gaat erover dat het brein van iemand die psychotisch is, de wereld om ons heen anders vertaalt dan dat de meeste mensen de wereld ervaren. Vaak zijn mensen met een psychose zijn overgevoelig en overpikkelbaar. Vaak worden zintuigelijke ervaringen ook met een emotionele lading ‘vertaald’. Dat maakt mensen dan angstig of boos. Het brein werkt dan niet meer zoals mensen gewend zijn.

De oorzaak kan dus op veel vlakken liggen en het is soms een zoektocht om per persoon te ontdekken waar die oorzaak ligt. Het gevolg (de psychose) is uiteindelijk een patroon dat een arts, (psychiatrisch) verpleegkundige of psycholoog wat makkelijker kan herkennen.

Ik hoop dat je hier wat mee kan. Misschien is het ook verhelderend om de animaties op de site psychosenet.nl te bekijken. ‘Iedereen heeft psychotische ervaringen’ en ‘wat is een psychose’.

Met vriendelijke groet,

Laura

Beantwoord door: Laura van Goor op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: