Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Waarom pesten de stemmen mij?

Vraag

Waarom pesten de stemmen mij? Waarom vallen zij mij aan met allemaal wapens? Waarom verbieden zij mij dingen zoals slaap, eten en seks?

Antwoord

Ik ken jou en je stemmen niet. Dus het antwoord heb ik niet. Maar ik hoor dit vaker bij mensen die stemmen horen. Dat kan ik wel schrijven.

Veel mensen die meerdere pestende stemmen horen zijn zelf ooit gepest. Ik kom nogal eens tot de conclusie met de stemmenhoorder dat de stemmen die mensen aanvallen eigenlijk de persoon willen uitdagen om sterker te worden. Als je in staat bent om het langs je te laten afglijden, dan hebben ze hun doel bereikt. Je hoeft niet meer bang te zijn. Stemmen voeden zich met je angst en zetten daar alles voor in.

Jezelf minder angstig maken door je eigen keuzes te maken helpt. Nogal eens vertellen stemmenhoorders dat ze zelf niet boos durven worden, of niet op een goeie manier zelf boos kunnen worden. Als je dit leert heb je veel gewonnen, op een helpende manier voor jezelf op te komen.

Vraag jezelf af wanneer het stemmen horen begonnen is, wat je toen meemaakte, en hoe dat met je stemmen te maken heeft. Zoek andere stemmenhoorders op, luister naar hun verhalen, deel je eigen verhaal als je daaraan toe bent, leer wie je eigenlijk bent en durf daarvoor op te komen.

Er is heel veel informatie:

www.levenmetstemmen.nl
www.omgaanmetstemmenhoren.nl
www.intervoiceonline.org
www.stichtingweerklank.nl
www.dirkcorstens.com

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Dirk Corstens op 8 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook