Main content

Vraag

Voor de meeste mensen is een psychose een ver van het bed verhaal, op de site staat dat psychoses veel alledaagser zijn dan de meeste mensen denken. Waarom is het alledaags?

Antwoord

Iedereen ervaart wel eens een moment van overmatige angst, of is wel eens wat verward, nou is een echte psychose met enorme ontregeling met schade in de omgeving niet alledaags.. Maar goed, weten we nu eigenlijk wel wat een psychose echt is, en waar het voor dient?

Waarom niezen we met zoveel kracht en energie? Is dat ook iets loslaten en even uit contact zijn? Je doet immers je ogen dicht, je kan het niet echt bedwingen en het is een lichamelijke reactie op iets dat je triggert. Het zou maar zo een alledaagse ultrakorte minipsychose kunnen zijn. :)

Nou ja, dat is een beetje een grapje. Meer serieus: in een psychose ervaren mensen ook regelmatig een spiritueel moment van persoonlijke groei en ontwikkeling. En dat is wel iets meer alledaags en normaal. Alleen bij mensen met psychose heb ik de indruk dat er zoveel opgebouwde spanning intern is ontstaat, dat zo’n moment van groei nogal schokkerig verloopt, en dan knalt net dus.

Hopelijk heb je hier wat aan.

Groet Jeroen

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 18
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 12 juni 2019
Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Meer lezen van Jeroen?

  • Via deze link vind je een overzicht van Jeroen zijn antwoorden in de kennisbank van PsychoseNet.
  • Via deze link vind je alle blogs die Jeroen Zwaal schreef voor PsychoseNet.

Heb je zelf een vraag aan een PsychoseNet expert?

Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

  • Deel deze pagina: