Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wanneer is een psychose voorbij?

Vraag

Mijn vriend heeft of had een psychose. Ik zelf heb sterk het gevoel dat het over is maar zijn familie beweert van niet. De argumenten die ze geven klinken voor mij als zijn normale gedrag.
Hoe merk je dat een psychose voorbij is? Kun je dat merken als leek?

Antwoord

Beste,

Of de psychose voorbij is of niet is niet zozeer de kwestie. Soms is dat inderdaad niet zo duidelijk, omdat psychose niet een duidelijk afgebakend iets is.

Waar het meer om gaat is: kan hij gewoon zijn leven voortzetten zonder in de problemen te komen vanwege eventuele (restant) psychotische uitingen?

Soms hebben mensen zeer originele gedachten of horen af en toe nog wat stemmen na de acute psychose, maar dat is niet waar het om gaat. De vraag is: is er een zorgbehoefte om hij of anderen er echt last van hebben? Is er echt een probleem?

Sommige mensen raken in paniek bij het minste geringste ‘psychotische’ in iemand die net een psychose heeft gehad. Dat helpt niet echt. Want als er geen probleem is met wonen, werken en relaties dan is er ook geen zorgbehoefte, ook al heeft iemand misschien een beetje ongewone ervaringen af en toe.

Dus: je blindstaren op wel of niet ‘psychose’  werkt mogelijk verlammend en soms zelfs stigmatiserend. Nuttiger is te kijken of er wel of geen zorgbehoefte is in het kader van psychose.

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 17 februari 2020

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook