Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Wanneer ben je seksueel ontremd?

Vraag

Beste meneer Kupka,

Mijn psychiater vroeg tijdens mijn intake of ik seksueel ontremd was. Ik vond het nogal een ongemakkelijke vraag op een moment dat mijn hoofd op ontsporen stond en iedereen mij aankeek. Ik heb dus maar ‘nee’ gezegd.

Maar ik vraag mij wel af: wanneer ben je seksueel ontremd? En is dat niet afhankelijk van hoe je in je normale doen bent? Als je door trauma totaal niet wilt dat er iemand aan je komt, maar je libido uit de pan rijst en je jezelf nog net in kan houden om niet uit te schreeuwen dat je zin hebt in seks, ben je dan seksueel ontremd? En als je behoefte tot masturberen erg toeneemt?
En hoe ga je hiermee om in het kader van contragedrag? Dat is mij echt een raadsel.

Zit er overigens nog verschil tussen ontregeling door (hypo)manie of door psychose? Ik vind het echt complex om al mijn symptomen te koppelen aan waar het vandaan komt.

Waarom wordt er eigenlijk zo weinig aandacht aan seksualiteit besteed?
Ik heb in anderhalf jaar één vraag hierover gehad.

Alvast bedankt voor het antwoord.

Antwoord

Beste L.,

Een belangrijk thema: wat ‘normaal’ en ‘niet normaal’ is, ook wat betreft seksualiteit, hangt in de eerste plaats af van wat bij jou past. Mensen hebben nu eenmaal verschillende seksuele verlangens, behoeften en ‘drive’. Dus als jij merkt dat je veel meer zin in seks hebt dan je van jezelf kent, dat je seksuele avonturen aanknoopt die niet bij je passen, of dat je libido hinderlijk wordt, dan is er sprake van seksuele ontremming. Dat kan passen bij een(hypo)manische stemming, maar dan zie je ook tekenen van ontremming op andere gebieden.

Wat betreft contragedrag: op discrete wijze masturberen lijkt mij niet schadelijk als het je oplucht en je niet in verlegenheid brengt. Integendeel: het kan de seksuele spanning helpen verminderen zonder dat je in de problemen komt. Er is niets ongezond aan masturbatie, die tijd zijn we toch wel voorbij. Roekeloze en impulsieve seksuele avonturen kun je natuurlijk beter uit de weg gaan, daar hebben veel mensen achteraf spijt van en schamen zich dan voor dergelijke uitspattingen.

En ja, je hebt gelijk dat seks nogal een taboe-onderwerp lijkt te zijn in de spreekkamer, en dat is jammer, want het is een eerste levensbehoefte voor de meeste mensen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 24 april 2023

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
seksualiteit

Lees ook