Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Wat te doen als iemand verward gedrag vertoont?

Vraag

Hallo ik heb een kennis die voordat ik hem leerde kennen al 2 psychoses heeft gehad en waarschijnlijk afgelopen oktober weer en heeft gehad. Hij is zins dien heel erg veranderd. Ik probeer het contact tot een minimale te houden maar gister kwam hij toch langs nadat vermeld dat ik doordeweeks niet wil afspreken. Zijn gedrag was toch best schrikbarend.

Hij heeft heel veel verschillende projecten lopen die goedkeuring moeten krijgen van de Europesche en Amerikaanse overheid. Hij zit in een denktank voor de overheid. Het ene verhaal is nog groter dan de andere. Verder heeft hij constant lichamelijke tiks. Maakt onnavolgbare handgebaren in de lucht. Heeft volgens mij ook hallucinaties, begint dan te wijzen en te zeggen dat iemand moet ophouden en als ik dan kijk waar hij een wijs is er niemand.

Toen ik hem vroeg om wat rustiger te doen omdat ik onrustig van gedrag werd veranderde zijn houding compleet. Keek erg boos en onheilspellend uit zijn ogen. Heb ook ander persoon gesproken die hem kent en die hoort ook steeds meer veronrustende verhalen. Verder krijg ook tekst berichten waar ik echt geen touw aan vast kan knopen. Ik weet dus niet zo goed hoe hiermee om te gaan. Wat ik wel en niet kan doen of zeggen.

Antwoord

Hoi

Dat klinkt inderdaad niet best.
Je eigen zorgen delen, ook met hem concreet zeggen of vragen wat je met deze zorgen mag doen, bij wie mag je jouw signalen neerleggen?

Als hij hier niet in meegaat kan je het laten of een algemene melding maken bij politie, huisarts, wijkteam, of crisisdienst. Heeft hij iemand dichterbij in zijn netwerk die je met zijn medeweten verantwoordelijk kan maken, zodat er zorg komt?

Want dat is wel nodig lijkt me, ook al zal de persoon in kwestie dit waarschijnlijk niet inzien.

Daarnaast: goed voor jezelf zorgen en zonodig nog stelliger je grenzen stellen, het liefst op een duidelijke concrete manier.

Dit is behoorlijk complex en goed reageren is lastig. Zoek balans in: Afstand nemen voor jezelf versus betrokken zijn, om te voorkomen dat het mis gaat.. neem allereerst een beslissing die in ieder geval voor jou goed en gezond uitpakt.

Zie ook 10 tips bij psychose op onze site, voor meer praktische tips.
Sterkte.

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 15 maart 2018

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook