Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat is mijn diagnose?

Vraag

Ik ben 55 jaar en kwam net tot de vaststelling (wikipedia) dat mijn symptomen (sinds mijn jeugd) overeenkomen met wat men de positieve en negatieve kenmerken van een psychose noemt. Wat mij hierin aantrok was het niet vermelden van het woordje ‘depressiviteit’ in de negatieve kenmerken want dit is bij mij gevoelsmatig niet het geval.

De vermelde symptomen, zeker de laatste 15 jaar, volgen in grote lijnen (soms dag op dag) de seizoenen: in winter en zomer de negatieve, in lente en herfst, de positieve (dus geen periodes zonder symptomen..).

Ik vind hieromtrent vooralsnog weinig literatuur. Wat komt er in uw gedachten (qua diagnose) als u dit leest?

Antwoord

Dank voor je vraag!

Maar…..ik moet je teleurstellen. Het idee dat psychische variatie netjes kan worden gereduceerd tot overzichtelijke ‘diagnosen’ van helder omschreven ziektebeelden is wetenschappelijk niet gevalideerd.

Psychische variatie neemt de vorm aan van zeer individuele mengvormen van klachten, bij iedereen weer anders dus.

Het waarschijnlijk nut om proberen te classificeren op het niveau van brede syndromale variatie, bijvoorbeeld: angstsyndroom, bipolair stemmingssyndroom, psychotisch syndroom, trauma-gerelateerd syndroom, etc.

Ik kan je vraag beter beantwoorden als je me uitlegt wat je precies bedoelt met “positieve” en “negatieve” kenmerken van psychose die je bij jezelf herkent. Iedereen heeft de neiging er weer wat anders onder te verstaan, het is daarom beter om de ervaringen zelf te beschrijven, daar komt je verder mee.

Zou dat kunnen?

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juni 2018

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook