Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat is nu feitelijk, vanuit neurologisch standpunt, een psychose?

Vraag

Wat is nu feitelijk, vanuit neurologisch standpunt, een psychose? Wat loopt er in de hersenen fout (waar komen al die negatieve symptomen vandaan)? En weet de wetenschap al iets meer over de mogelijke oorzaken?

Ik heb vernomen dat er in Nederland wordt onderzocht of psychose mogelijks veroorzaakt wordt door het herpesvirus?

Antwoord

Beste T,

Dank voor je vraag! Een belangrijke vraag – en het antwoord is dat we het niet weten.

Psychosegevoeligheid:

(i) Uit zich bij iedereen anders

(ii) Heeft te maken met een hele reeks van mogelijke biologische (bv genetisch), sociale (bv stress, trauma) en psychologische (bv angst, somberheid) factoren – maar de mix is bij iedereen anders en niet precies vast te stellen

(iii) Is het begin van een lange en moeilijke reis om te leren er mee om te gaan en je leven ondanks de psychosegevoeligheid toch met zinvolle doelen betekenis gaan geven.

(iv) Ieder mens heeft een zekere mate van psychosegevoeligheid

(v) Negatieve symptomen kunnen onderdeel zijn van psychosegevoeligheid, maar worden ook vaak veroorzaakt dan wel verergerd door de antipsychotische medicatie.

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook