Main content

Vraag

Wij hebben op het werk een collega die iedereen wantrouwt, achtervolgd denkt te worden en van alles fantaseert. Tijd en ruimte worden ook door elkaar gehaald. Deze persoon heeft een verantwoordelijke functie voor de zorg naar andere personen. Tijdens de werksituatie zelf merken we geen problemen.

We hebben het CPBW op de hoogte gebracht van onze bezorgdheden, want het lijkt ons zinvol dat deze persoon hulp zou krijgen. Deze persoon weigert echter te erkennen dat er een probleem is, en wij blijven de ‘boemannen’ die hem willen opsluiten.

Kunnen we nog iets anders of meer doen? We zijn zeer bezorgd.

Antwoord

Hartelijk dank voor uw vraag.

U zit in de lastige situatie waarin veel naasten van mensen met psychosegevoeligheid verkeren. Uw collega lijkt last te hebben van waandenkbeelden en beleeft een andere realiteit. Het heeft niet zoveel zin om daartegenin te gaan. Zijn waarnemingen zijn wel degelijk echt voor hem.

Wat ik u zou willen aanraden is om niet op de stoel van de hulpverlener te gaan zitten en vooral te proberen het contact te behouden. Door te erkennen dat het allemaal moeilijk zal zijn, hem te vragen of hij hulp nodig heeft (voor wat dan ook), door interesse te tonen in wat hij beleeft, kunt u zijn vertrouwen winnen. Wellicht komt er dan een ingang voor hulp.

Kijkt u op de website van Ypsilon, bijvoorbeeld op (nog)-geen-diagnose
U kunt ons ook altijd bellen voor advies op 088 000 21 20.

Met vriendelijke groet,
Ypsilon


Logo biografie Ypsilon

Mind Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.

Tip: Kijk ook op https://www.ypsilon.org/advies.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35
Beantwoord door: Ypsilon op 17 mei 2019
  • Deel deze pagina: