Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Rik Verwijen is opgeleid ervaringsdeskundige bij Howie the Harp. Zijn voornaamste problematische ervaringen gaan over depressie, angst, en ‘de spirituele crisis’. Rik is thuis in het syndroom van Asperger, (rand)psychotische klachten, OCD en middelengebruik. Het thema spiritualiteit, in brede zin, is een leidraad in zijn leven.

Wat kan ik voor mijn vriend doen?

Vraag

Heb sterk gevoel dat een vriend van mij in een psychose of een waan leeft momenteel. Het komt er in het kort op neer dat hij er van overtuigd is dat hij een “lichtwerker”is en hij heeft doorgekregen dat de wereld heel snel vergaat. Hij heeft nergens belangstelling voor, slaapt heel slecht ( veel onrust) . Hij gaat wel gewoon naar z.n werk (ict).

Heb al geprobeerd te achterhalen wie z’n huisarts is , maar daarvan raakt hij erg geïrriteerd. Achteraf denk ik dat hij al vaker dit soort wanen (of misschien psychose) heeft gehad, maar toen herkende ik het niet.

Vraag me af: Is het mogelijk dat hij nu gewoon z’n werk kan doen? Wat zou ik kunnen doen? Hij leeft best afgesloten en we wonen niet samen, weet zelfs niets van z.n familie of andere vrienden.

Misschien heeft u nog een advies?

Antwoord

Als ik je verhaal lees, denk ik dat het zomaar kan dat je vriend wat is afgedwaald. Lichtwerkers zijn voor mij die mensen die zich sterk geroepen voelen om deze wereld naar een hoger plan te tillen. Het is aan iemand zelf om te bepalen of hij/zij zich daar mee identificeert. Kwesties mbt het vergaan van de wereld zijn echter wel tricky. Een buitenstaander kan namelijk nooit weerleggen dat zoiets gaat gebeuren, simpelweg omdat het zich in een fictieve toekomst afspeelt. We weten alleen dat hoeveel mensen het in het verleden ook geroepen hebben, deze wereld er nog altijd is. Voor je vriend is dit natuurlijk een ander verhaal. Het beïnvloedt waarschijnlijk veel van de keuzes die hij maakt.

Het is goed mogelijk dat hij tot op heden in staat is om zijn dagelijkse werk te doen. Dat zegt niet alles. Maar in hoeverre zijn overtuigingen werkelijk problematisch zijn, dat weet jij waarschijnlijk ook niet.

Ik zou je vooralsnog afraden om buiten hem om contact te zoeken met instanties. Doe dit alleen als je alarmbellen echt af gaan. Belangrijker is het denk ik dat je zijn vertrouwen in jou weet te bestendigen. Als je je daartoe geroepen voelt, zou ik zeggen: bemoei je in positieve zin tegen hem aan. Vraag eens wat er in hem omgaat. In contact blijven kan veel betekenen, het maakt dat iemand zich in zijn eigen wanorde minder verloren voelt. Maak het niet te zwaar, wees gewoon betrokken.

Aan de bel trekken kan altijd, maar dan moet je er dus zeker van zijn dat zaken mis aan het gaan zijn. Tot die tijd is iemand simpelweg baas over zijn eigen leven. Volg je gevoel daarin; voelt het nog oké, ja of nee?

Ik hoop dat je hier wat mee kan.

Hartelijke groet,
Rik

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 45
Beantwoord door: Rik Verweijen op 1 november 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook