Main content

Vraag

Wat mag verwacht worden van antidepressiva, en is het echt een zoektocht naar het juiste antidepressivum?

Mijn middel, wat ik al lange tijd gebruik, trekt me niet echt uit de somberheid en leegte.

Mag ik mijn huisarts vragen om een ander middel?

Antwoord

Beste M.,

Als een antidepressivum na ongeveer 4 tot 8 weken geen enkele verbetering van de depressieve klachten teweegbrengt, moet er een ander middel worden gekozen. Daar zijn duidelijke richtlijnen voor, zie bijvoorbeeld www.ggzstandaarden.nl.

Kijk samen met je huisarts eens wat de opties zijn. En natuurlijk mag je dat aan je huisarts vragen, daar zijn dokters voor.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over depressie:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 19 juli 2021
  • Deel deze pagina: