Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat kan ik nog proberen om te zorgen dat ik weer goed kan slapen?

Vraag

Sinds het afbouwen van mijn medicatie, na ruim 20 jaar gebruik, slaap ik al anderhalf jaar slecht. Ik heb van alles geprobeerd maar niks helpt echt.

Het voorstel van mijn arts om een antipsychoticum te gebruiken, puur voor mijn slaapprobleem, heb ik afgeslagen.

Het is nu wel tijd om het patroon te doorbreken, heb jij een goed advies?

 

Antwoord

Beste D.,

Veel mensen proberen quetiapine 25 mg – het is een antipsychoticum maar in lage dosis wordt het heel veel gebruikt als slaapmiddel.

Dat het een antipsychoticum is hoef je niet ‘absoluut’ te nemen: alle middelen (sedativa, antidepressiva, antipsychotica) zijn moleculen met complexe werkingen op het brein (een ‘simpel middel’ bestaat niet!) die voor iedereen weer anders zijn.

Andere mensen proberen te slapen met een lage dosis (50 mg) van het antidepressivum trazodon en weer anderen met een antihistaminepreparaat zoals Fenergan 25-50 mg.

Dus wellicht zit er iets bij om met je huisarts te bespreken?

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 14 januari 2021

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
slaapproblemen

Lees ook