Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Wat te doen als een stem je vraagt om aan zelfverwonding te doen?

Vraag

Wat te doen als een stem je vraagt om aan zelfverwonding te doen en, als je de stem negeert, hij dubbel zo hard en dubbel zo vaak opduikt?

Antwoord

Het is allereerst van belang te onderzoeken waardoor en waarvoor die stem wil dat jij dat doet. Daarvoor kun je jezelf en wellicht de stem een aantal vragen stellen. In wat voor omstandigheden is de stem ontstaan? Meestal is dat een situatie waarin jij overweldigd werd door emoties. De stem – en dat klinkt misschien ongeloofwaardig – is gekomen om je te helpen omdat je die situatie niet aankon. De stem vertegenwoordigt die emotionele situatie.

Die vervelende ervaring wordt als het ware uitbesteed aan de stem. De stem handelt alsof die situatie zich steeds herhaalt en steeds weer opnieuw kan gebeuren. Wie is die stem, hoe heet hij, herken je er iemand in, hoe spreekt ie, wat zegt ie, wat wil ie. Het kan helpen om datgene wat de stem zegt te zien als metaforen. Bijvoorbeeld als een stem zegt ‘je moet dood’ kun je dat vertalen naar ‘jij moet veranderen’, of je moet ‘een ander leven leiden’ of ‘je moet een eind maken aan die (emotionele) situatie’.

Aangezien dat niet bepaald gemakkelijk is gaat de stem krachtige taal gebruiken, zodat je je gaat verweren. Wat is de betekenis van zelfverwonding bij jou? Ook hier weer denken in metaforen: voelen dat je leeft, bloed zien om te weten dat je voelt, weer voelen (lichamelijke pijn is makkelijker dan emotionele pijn), straffen voor iets wat je hebt gedaan of nagelaten, straffen omdat je je schuldig voelt of schaamt, een einde maken aan niet durven voelen? Etcetera.

Negeren van een stem is belangrijk, je kunt immers niet 24/7 naar iemand luisteren, maar niet zonder dat je de stem ook aandacht geeft. Ga iedere dag een moment in gesprek met de stem, luister naar de stem, zonder overigens te gehoorzamen. Jij bepaalt of je gehoorzaamt, niemand anders. Blijft tijdens dat ‘spreekuur’ met de stem rustig, en probeer echt naar de stem te luisteren, belangstellend te zijn. Ga niet in discussie, want jij hoeft het niet met de stem eens te zijn en je gehoorzaamt immers niet meteen. Sommige mensen nemen daar een paar minuten per dag voor, anderen doen dat enkele momenten op een dag, of een half uur per dag. Dat moet je zelf – samen met de stem – uitvinden.

Laat je niet intimideren, de stem wil uiteindelijk niet veel anders dan je beschermen tegen gevaar en bedreiging en wil dat jij je zelf leert beschermen. Je kunt na zo’n spreekuur opschrijven wat jullie hebben besproken, zodat je er meer zicht op krijgt. Sommigen onderhandelen met de stem over manieren om pijn te doen, zonder dat het tot letsel leidt. Bouw respect op voor elkaar, de stem moet jou ook leren respecteren (en weten dat je veel sterker en weerbaarder kunt zijn dan in de situatie toen de stem je te hulp kwam).

Jij bent eigenaar van de stem, niet andersom. Vaak lijkt de stem op een bedreigend iemand, maar realiseer je dat de stem van jou is en slechts een (emotionele) kopie van diegene die je daadwerkelijk bedreigde.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 16
Beantwoord door: Dirk Corstens op 12 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook