Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Kan ik Stemmen horen leren begrijpen?

Vraag

Goedenavond,

Ik heb, sinds jaren, een goede vriendin die tijdens haar studententijd, een psychose heeft gehad. Zij gebruikt medicatie hiertegen. Zij hoort nog steeds stemmen. Ik wil me er in gaan verdiepen. Gisteren was zij bij me op bezoek en we praatten open en eerlijk over allerlei zaken. Hoewel ik op dit gebied een leek ben, wil ik me er in gaan verdiepen, zodat ik haar beter kan begrijpen en op haar reacties kan inspelen. Tot nu toe is het een beetje ‘natte vingerwerk’.

Ik bekeek net dit interview van dit interview met u, op YouTube. Het lijkt me een hele mooie benadering van de problematiek. https://www.youtube.com/watch?time_continue=346&v=LiMR_1WI7V0

Kunt u me hierover meer informatie geven, het zij in boekvorm, of informatie, welke op internet te vinden is.

Alvast bedankt.

Vriendelijke groeten,
L. H.

Antwoord

Beste L.,

Je zou met het Maastrichts Stemmen Interview kunnen beginnen. Dat je kunnen jullie prima samen doen.
Te downloaden van www.levenmetstemmen.nl of www.stichtingweerklank.nl

Van https://www.omgaanmetstemmenhoren.nl/ kun je het boek van Robin Timmers downloaden. Het boek van Mick Het zit allemaal in mijn hoofd is te bestellen: https://www.bol.com/nl/p/het-zit-allemaal-in-mijn-hoofd/9200000079654095/

Daarmee kom je volgens mij wel verder. Het is zeer gebruikelijk dat mensen jaren medicatie krijgen voorgeschreven ’tegen’ stemmen terwijl ze nog steeds stemmen horen. We zijn bezig met het herschrijven van het boek ‘stemmen horen begrijpelijk maken’ (nog in het Engels te verkrijgen: Making Sense of Voices)

Met vriendelijk groet,

Dirk Corstens

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 47
Beantwoord door: Dirk Corstens op 11 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook