Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat zijn Subklinische psychotische symptomen?

Vraag

Ik vroeg mij af wat Subklinische psychotische symptomen zijn. Kan je Subklinische psychotische symptomen vergelijken met randpsychotische symptomen?

Ik ervaar veel last van de belevingen/ervaringen, waardoor ik steeds meer terugtrek uit contact, heel slecht slaap enzovoort. De hulpverleners zeggen dat ik moet relativeren dat mijn ervaringen niet echt zijn. Het lukt mij niet. De (verborgen) signalen/tekens zijn zo duidelijk, dat het voor mij heel moeilijk is ervan af te stappen. Ik voel de signalen helemaal door mijn lichaam/‘mijn zijn’ gaan wat mij angstig maakt. Ik heb nu behoorlijk wat medicatie gekregen. Dus ik ben benieuwd of dat wat zoden aan de dijk zet.

Ik hoor graag van u.

Ps: Oh ja, daarbij zijn er momenteel zoveel diagnoses voorbij gekomen bij mij, dat mijn behandelaar door de bomen het bos niet meer ziet (schizofrenie, pdd-NOS, psychotische stoornis nao, cptss met psychotische kenmerken en ga zo maar door). Schizofrenie en andere diagnoses zijn bijvoorbeeld weer ingetrokken…

Kunnen Subklinische psychotische symptomen bij alle psychotische stoornissen voorkomen? Of is het meer specifiek voor een bepaald soort categorie van de dsm 5?

 

Antwoord

Het is beter om niet teveel te letten op de diagnosen (zie hierover mijn mini-college) en meer op de verschijnselen.

Inderdaad is het zo dat psychotische verschijnselen dwars door de hele DSM voorkomen: bij angst, depressie, autisme, ADHD etc: overal kunnen ‘zwakke’ of ‘subklinische’ psychotische fenomenen optreden.

Waar het op neerkomt is dit: als je emotioneel ontregeld raakt (angst, depressie, extreme euforie), wordt je ook vaak een klein beetje psychotisch. Dat is niet zo verwonderlijk, want door de bril van je (heftige) emoties ga je jezelf en de wereld anders zien!

Dus zo zit het ongeveer.

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 28
Beantwoord door: Jim van Os op 26 september 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook